Sok szépet hallottam régebb a Retyezát hegységről, ígyhát az idei nyaralásunkat a Retyezát Nemzeti Parkban töltöttük családommal és barátokkal. Egy üdülőhelységnél, Cârnic-nél hagytuk az autót, innen már gyalogút vezet fel a hegyekbe (Bucura tóhoz sátorozni), valamint a közeli menedékházakhoz, a Pietrele-hez és a Gentiana-hoz.

Retyezát kirándulás
Mi a Gentiana-ban szálltunk meg. Elméletileg 2 órás gyaloglással el lehet érni, természetesen függ a csomagok súlyától, az erőben léttől, a túrafelszereléstől és az egészségtől. Mivel az első három kritériumnak nem feleltünk meg tökéletesen, ezért kb. 3 óra kellett amíg elértük a házikót.

sok a cucc
Gentiana
A természet tényleg csodálatos, a fenyvest törpefenyők követik, hegyi patakok csordogálnak, vízesés csobog, madarak énekelnek, kövesek a kijelölt túraösvények, hegygerincek. A sziklás csúcsok néha eltűnnek a mozgó fellegekben, a tavak és tengerszemek gyakran színüket váltják.

Lolaia vízesés
Az időjárás változékony, szerencsére többnyire jó időt fogtunk ki. Reggelente mélyen lehetett meditálni a közeli pataknál, és nagyszerű élményt nyújtott a hegyi patakban mosakodni. Néha nem árt ráhangolódni teljesen a természetre és túllépni a megszokott városi kényelmen.

Érdemes megemlítenem a finom teát, amit a menedékháznál készítenek fenyőből és egyéb növényekből.

Három hosszabb túrát terveztünk be:
 • Bucura tó - gerinc
Bucura tó
 • Retyezát csúcs
 • Peleaga csúcs
Peleaga felé
Peleagan
  A kijelölt túraútvonalak mellett léteznek más ösvények is, melyeket kőhalmok jeleznek, azok mentén lehet rövidíteni. Ennek az a hátránya, ha elveszíted szem elől a következő halmot, akkor nagy az esélye annak, hogy a következőkben nehezebb kapaszkodót és útvonalat választasz a könnyebb helyett. Ilyen esetekben nagyobb erőfeszítésre kell számítani és még fontosabb, hogy legyen egy több tapasztalattal rendelkező személy a csapatban. Hálás vagyok Laza Robinak, aki többször kisegített, tériszonyommal a Peleaga csúcsig bizonyára nem jutottam volna el nélküle.

  kilátás
  lelátás
  Ha túrázni vetődnél errefele, laikusként a következőket ajánlanám:
  • vízálló bakancs, esőkabát, melegruha, téli és nyári sapka, napkrém, napszemüveg, térkép
  • kb. 80 literes hátizsák, kisebb túrázó hátizsák, 2 vagy 4 C fok konfortú hálózsák
  • műanyag csomagolású pástétomok, esetleg konzervek (a súly számít)
  • pillepalack vagy kulacs használata termosz és egyéb üvegek helyett (pl. nehéz befőttesüveg - a súly számít)
  • primusz, bicska, rozskenyér, házikolbász, háziszalonna, aszalt gyümölcsök, csoki
  • 2-3 szemeteszacskó (a hulladékot visszavinni a civilizációba)
  • amennyiben lehetséges szedj sóskát és egyéb ehető növényt a környékről
  Hazafelé menet pedig beugrottunk a Hátszeg-i bölényrezervátumba. Ha jól emlékszem, jelenleg hat európai bölénynek nyújt helyet az elkerített terület.

  Hátszegi bölények
  A többi képhez kattints ~ide~

  7 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
   Gratulálunk a szép túrához! Kicsit irigykedve néztük a képeket, de majd egyszer mi is célba vesszük a vidéket! Mi a Fogarasban jártunk több alkalommal, de az időjárás mindig közbeszólt (legalábbis az én látogatásaimkor). Viszont a vidék ott is gyönyörű! :-)

   Szeretettel üdvözlünk Benneteket!
   Kati, Gábor, s persze Marci, Misi Nagymarosról, Magyarországról

   VálaszTörlés
  2. Jól hangzik.
   biztos voltak nehéz pillanatok is, de olyan jó azokat legyűrve tovább menni, és szinte fáj visszatérni a megszokott hétköznapokba, ugye?

   szép lehetett
   eti

   VálaszTörlés
  3. @Halupka Gábor:
   Sziasztok! Rég hallottunk felőletek!
   No azért nem kell annyira irigykedni, hisz nemsokára a gyerkőcökkel fogtok túrázni. A Fogarasban pedig mi nem voltunk még :-) viszont legközelebb úgy néz ki egy közelebbi, könnyedebb útvonalat választunk ki a Nyugati Kárpátokban: Pádis fennsík, Vigyázó.. úgy hallottam itt is szépeket látni és kellemeseket érezni ;-)

   Üdv, a Szamos partjáról

   VálaszTörlés
  4. @Eti:
   Voltak nehezebb pillanatok, nem tagadás, de azért nem volt világvége. Inkább Timinek fáj visszatérni a hétköznapokba, nekem mindkét hely tetszik hisz szép az Egész.

   Úgy látom szépen növögettek..

   VálaszTörlés
  5. Én is mennék, mennék...
   NN
   Zebegény

   VálaszTörlés
  6. Retezat nu Retyezat!!!

   VálaszTörlés
  7. @Anonim
   cred ca ai vazut in ce limba este acest blog si sper din tot suflet ca ai tinut vr-odata harta turistica Muntii Retezat in mainile tale si ai vazut cum se scrie si in lb. maghiara. daca nu, iti recomand din suflet.
   ciao, v-am pupat

   VálaszTörlés

   
  Lábléc nézete