Tanítvány

komoly tekintet;
izgatottan kérdezi
"miket kell tennem?"


Mester
derüs ábrázat;
mosolyogva fogadja
a feltett kérdést



részlet az Un Buda (egy buddha) című argentin filmből


- Mondo. Forduljatok meg.
- A Zen mesterek beszélnek a Természetes Állapotról. Szeretnék többet tudni róla.
- A Természetes Állapot nem létezik. Olyan ez, mint amikor hűvös van, de mégis érzünk egy kis meleget, amikor meleg van, akkor kissé hűvöset. A zen nem bizonygathatja, hogy igazságokat tartalmaz. Nincsenek célok. Mushotoku. Mit kellene elérnünk?

- Meg szeretném kérdezni, mennyire fontos a család?
- A kozmikus törvényeket kellene követned, de túlbuzgóság nélkül. Nagyon fontos, hogy a különbségeket tiszteld... az emberekben, legyen az családtag vagy sem. Öleld át az ellentéteket.

- Mester, munkámnak köszönhetően nagyon racionalistává váltam... úgy érzem nem tudok a személyiségemen változtatni.
- Az jó ha racionalista vagy. Mi a gond?
- Ahogy az életemre tekintek úgy érzem, mintha egy jelentős része kimaradt volna belőle.
- Az értelem ugyanolyan fontos, mint az intuició. A teremtés pillanatában egyek. Ez az egyesülés egységet alkot. De tovább kell lépnünk. Nincs Egy, sem Kettő. Az ésszerűség gondja az, hogy korlátolt. Ha már korlátolt vagy, mégtöbb korlátoltság csak kifáraszt. Egy idő után unalmassá válik minden. Tovább kell lépnünk, mindig alázatosan. Mert egy büszke, tanult ember olyan mint egy elítélt, aki a saját börtönére büszke... mivel nagy. Végülis egy bolond. Ígyhát az alázatosság kevésbé korlátolt.
- A zazen megváltoztathatja a személyiséget?
- A szeretet. Szeretettel mindent megváltoztathatunk. Még magunkat is, mely a legnehezebb dolog.

- Mester, a múlt nap az időről beszéltünk. Azt mondtad az idő nem fontos. Mégis néha azt mondod ne vesztegessem az időmet. Nem értem.
- Az idő csak látszat Amikor egy idős ember 90. életévét tölti megjegyzi “Mily gyorsan repül az idő”. De egy öt éves gyereknek egy év nagyon hosszúnak tűnik. Csak egy benyomás, nem létezik. Az örökkévalóság egy kisebb töredéke ugyanannyi mint egy nagyobb töredék belőle. Tehát vedd könnyedén az egészet!

- Honnan tudod, hogy amikor egy döntést hozol, a kozmikus törvényt követed?
- Számodra, a kozmikus törvény követése nem fontos. A kozmikus törvény követ téged. Az embernek meg kell valósítania az istenit. Istenivé kell váljon, ha életben akar maradni. Mi kell átváltozzunk azzá, amit látni szeretnénk környezetünkben. És ha ez alapján cselekszünk, a kozmikus törvény elrendezi a többit.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete