Már az év első felében sikerült befejezni az ősi mesterek életéről és tanításairól szóló weblapot, hálás vagyok és köszönettel tartozom minden segítőtársnak. A cikkek részletesebb leírásait az alcím melletti ikonra kattintva le lehet tölteni PDF formátumban.

raja janaka - ősi mesterRaja Janaka - i.e. 5000, Mithilia, India
Mithilia királya és Shri Sita édesapja. Bátor volt és erényes, jól ismerte a sasztrákat és a Védákat. A Ramayana szerint erőpróbát hírdetett, és aki Shri Shiva hatalmas íját felhúrozza, az elveheti lányát, Shri Sitát feleségül. Shri Ramanak sikerült a próbatétel és feleségül vette Sitát (Janakit). Annak ellenére, mennyi felelősséggel és bajjal járt tartományának vezetése, Janaka király teljesen kívülálló vol, egyszer pedig a folyóparton meditációban maradt miközben leégett a háza. Ez maradandó benyomást keltett egyetlen tanítványában, Nachiketában.
'Amikor az isteni erő világában élsz, Brahma gondodat viseli.' - Janaka király

Zazarathusztra - ősi mesterrathusztra - i.e. 1000, Perzsia
Óperzsai próféta és vallásos költő aki a világot az igaz és a hamis kozmikus küzdelmének tekintette. Azt hangsúlyozta, hogy az életünk során szabad akaratunkból fenntarthatjuk az igazságot, valamint szorgalmazta kedves beszédet, tiszta gondolatokat és a jó cselekedetet. (Mozart Varázsfuvolájában Szarasztro szerepében jelenik meg)
'Legyünk mi azok, akik meggyógyítják a világot!' - Zaratusztra

konfuciusz - ősi mesterKonfuciusz - i.e. 551-479 Kína
Kínai filozófus, aki nagy hatással volt Kína, Japán, Korea és Vietnam lakosainak életére és gondolkodásmódjára. Szorgalmazta az erényességet személyes és országvezetés szintjén, a társadalmi kapcsolatok, igazságosság és őszinteség értékeit.
'Hallok és felejtek. Látok és emlékezek. Cselekszem és megértem.' - Konfuciusz

guru nanak - ősi mesterGuru Nanak - 1469-1539, Punjab, India
A szikh vallás megalapítója. Lahore mellett született egy hindu családban, Isten egységéről beszélt, hit és jótettek általi üdvözülésről, az emberek testvériségéről és egyenlőségéről. Ugyanakkor hitt a nők egyenlő félként tekintésében, valamint az univerzális vallásban. Szorgalmazta az odaadást és az erényes életet.
'Úgy tekints az emberek közötti testvériségre, mint a leghatalmasabb jógikra. Ha meghódítod az elméd, ezáltal meghódítod a világot.' - Guru Nanak

shri sai baba shirdiből - ősi mesterShri Sai Baba Shirdiből - 1838-1918, Shridi, India
Indiai szufi és guru, aki életében és tanításaiban megpróbálta átölelni és kibékíteni a hinduizmust az iszlámmal, mindkét vallás ünnepeit és szertartásait megtartotta. Shri Sai Nathként is hivatkoznak rá, aszkétaként élt Maharsatrában. Szeretetre, megbocsátásra, mások segítésére, megelégedésre, belső békére, jótékonykodásra, a guru és Isten imádatára tanította az embereket.
'Fedezd fel az istenit az emberben.' - Shri Sai Nath

Ha már sikeresen átolvastad és megbarátkoztál a tanításokkal és egy kicsikét többre vágysz, akkor bátran végezd el a Mesterek ébredése című meditációt, mely a bennünk lévő mester-elv felébresztésére szolgál.

Légy az önmagad mestere.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete