Idézetek folytatása Tagore Indiai bölcsességek minden napra című válogatott művéből.

Október 9
A hinduizmus Pantheonjában van egy Kubera nevű félisten, aki jellemében Mammon istenhez hasonlít. Az előredomborodó hasú, csúnya, otromba alak a mohóság hajtotta pénzszaporítást képviseli, az erkölcsi felelősséget nem ismerő gazdagságot testesíti meg. Ezzel szemben Laksmi, a jólét istennője szép. A jólét mindenkinek szól. Tulajdonon alapul, amely bár az egyes emberé, mégis nagyvonalúan eleget tesz a közösség iránti kötelességének. Laksmi az egyetemes szív jelképén, egy lótuszvirágon trónol. Ez azt jelenti, hogy olyan gazdagság felett rendelkezik, amely mindenki hasznára van és adakozó.

Lakshmi, a jólét istennője
Október 12
Ha emberek nagy csoportja anyagi célból gyűlik össze, pusztán csoportosulás keletkezik, nem közösség. Ha emberek folyton együtt vannak, de mégsem kötnek egymással bizalmas emberi kapcsolatokat, erkölcsi rothadás következik be. Hiszen a gyökerénél vágják el a társadalom létfontosságú alapelvét, a személyes kapcsolatot. Íme a következménye annak, ha az igazi civilizációt csaknem teljesen elfojtja az, amit a Nyugat haladásnak nevez. Én nem vagyok a haladás ellensége, de ha a társadalom a maga részéről kész arra, hogy eladja a lelkét, akkor anyagi értelemben inkább maradi leszek, viszont remélem, hogy szellemi haladást elérhetek.

Október 18
Az Upanisádokban az igazság egyfajta szemléletét ananda brahma kifejezéssel illetik. A megértés és az öröm tekintetében a végtelent jelöli. A bölcsesség és a szeretet szférája ez, amelyben a puszta nagyság, mennyiség és gyorsaság jelentőségét veszti. Itt érett szellemi tartással, türelmes odaadás, önuralom és érzékeink összpontosítása által tapasztaljuk meg az igazság értékét. A végtelenség mély nyugalomban nyilvánul meg, amelyen át a fény és az élet láthatatlan követei érkeznek, hogy csöndben átnyújtsák a teremtés üzenetét.

Október 23
Amikor azt mondjuk “az idő pénz”, elfelejtjük, hogy a kényelmes időtöltés gazdagságot jelent, az alkotó emberi léleknek való gazdagságot. Az idő szűke deformációt és degenerációt eredményez, és akit állandóan a sietség és kapkodás örjöngő dühe kínoz, abban krónikus lelki depresszió fejlődik ki.

idő óra
Október 29
A valódi egyetemesség az individualitásban nyer kifejezést. A szépség egyetemes, de egy rózsa testesíti meg, hiszen a rózsa a maga egyediségében szép. Ha a rózsát, a jázmint és a lótuszt széttapossuk és péppé keverjük össze, ezzel nem érhetjük el a szépség magasabb fokát. Az igazi egyetemesség nem bontja le saját házának falait, hanem vendégszeretetet kínál idegen látogatóknak és szomszédoknak egyaránt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete