Jelen esetben a spontán meditációról lesz szó.

Rokonértelmű megfelelője: kontempláció.

meditáció
A meditáció egy olyan állapot, melyben az elme lecsendesedik, a gondolatok megszűnnek, helyüket pedig felváltja az önvaló érzete, a tiszta tudat.

Ez egy folyamat is egyben, melyben az ÉN azonosulása megváltozik. Amikor behunyjuk néhány pillanatra a szemeinket, az még nem jelenti a meditációs állapot elérését, viszont elkezdődnek az első lépések feléje. Ekkor kezd kérdésessé válni az ÉN fogalma.

ÉN a test vagyok? Ha egyszer nem látom.
ÉN az a hang vagyok amit hallok? Honnan érkezik?
ÉN az az indulat vagyok, ami esetleg bennem feszeng?
ÉN az elmémben pörgő gondolat vagyok? Honnan erednek a vágyaim?

Ki vagyok ÉN?

Mindennek kapcsolata van az elméhez, mellyel megjegyzünk, elképzelünk dolgokat, mérlegelünk, kritizálunk, netán ítélkezünk. A normálisnak vélt tudatállapotban, a hétköznapi életben, ezzel az elmével azonosulunk. Meditációban viszont ettől válunk el és megengedjük figyelmünknek, hogy a valódi ÉN-ünkkel azonosuljon, mely sem a hang, sem a gondolat a fejben, hanem a szívünkben lakozó tiszta lélek. Amikor ez bekövetkezik, a kundalini energia magától kezd felemelkedni a gerincoszlop mentén, egyesül lelkünkkel (szívben a szeretet érzete) és továbbhalad a fejtetőn keresztül, ahol kapcsolatot teremt a mindent átható isteni erővel. Abban a pillanatban, amikor ez megtörténik belépünk a valódi meditációs állapotba, melyben már túlléptünk a gondolatok szintjén, a formák világán és akár az időn is. Ekkor borítja be teljesen lényünket a hűvös szellő (rezgések).

Fizikai megnyilvánulásai is vannak a meditációs állapotnak, hiszen az agy, a szemek és az egész test nyugalomba kerül, a paraszimpatikus idegrendszer veszi át az irányítást. Hasonlatos az álom nélküli éber mélyalváshoz, melyben a szervezet felfrissül. Az agyban pedig endorfinok is termelődhetnek, ez kellemes érzést eredményez és egyben elősegíti a különféle betegségekből való kigyógyulást.

Csukott szemmel sokkal könnyebb meditációs állapotba lépni, mélyebb állapotok eléréséhez pedig szükséges, viszont nyitott szemmel, akár cselekvés közben is be lehet csöppenni a szemlélődő kontemplációba. Tudatosításhoz a gyakorlás elengedhetetlen.

A következőknek NINCS KÖZE a spontán meditációhoz:
  • asztrális utazás, testből való kiszállás
  • gondolatolvasás, auralátás, gyógyítás és hasonló képességek kifejlesztése
  • vizualizálás és a tudatalatti programozása
  • önszuggesztió, hipnózis, koncentrálás
  • szellemidézés, okkultizmus
  • tantrikus beavatás és szexuális kapcsolatok
Az előbbiekkel ellentétben ha mégis a gyermeki tiszta öröm, belső békeegyensúly és a szeretet elérése vezényel, akkor ne habozz sokat, hagyd ezen tulajdonságokat felszínre bukkanni önmagadban, gyakorold a jelenérzetet.

Szemezgess a meditációk közül:
:: http://eberseg.blogspot.com/p/vezetett-meditaciok.html

 
Lábléc nézete