(a 2. rész folytatása)

spirituális energia ébredésAz olyan kedvező és felemelő tulajdonságok, mint az ártatlanság, bölcsesség, kreativitás, higgadság, nyugalom, együttérzés, megbocsátásra képesség mind bennünk vannak, de hajlamaink miatt (különféle vágyak, akarás) ezeket könnyedén elveszíthetjük, viszont neveléssel (néha erőltetett) vagy meditációval (erőfeszítés nélkül) helyreállíthatjuk őket. Ilyen tulajdonságokért felelnek a csakrák, az energiaközpontok (nem láthatóak, viszont meditációs gyakorlással érezhetővé válnak), ha pedig jól működnek, kedvezőbbek vagyunk mindenki számára. Számomra egy ilyen tulajdonság megnyilvánulása egy potenciált jelez egy személyben, mely univerzális és minden emberre egyaránt jellemző, ha elfogadja, ha nem. Ebből a megközelítésből a spirituális energia többféle.


A spirituális energiacsatornák pedig olyan láthatatlan vezetékek, amelyek szorosan kapcsolatban vannak az anatómiai idegpályákkal, az idegrendszerrel (szimpatikus, paraszimpatikus). Jelenleg úgy értelmezem az idegrendszert, mint a főbb energiacsatornák fizikai megnyilvánulását.

Az idegrendszer manipulálására és helyes működésének visszaállítására szolgál például a hagyományos kínai gyógyászat, az akupunktúra és az akupresszúra. Ugyanakkor ezen energiapályák összekötik a csakrákat, és már nem egy tulajdonságért, hanem különböző állopotokért felelősek.

Ida Nádi (baloldal - szimpatikus idegrendszerre hat) helytelen működése különböző kedvezőtlen vágyakat gerjeszthet, valamint melankóliát, depressziót okozhat. Ez a nem létező múlt illúziója. Helyes működését a tiszta, isteni kapcsolat vágyának megjelenése idézi elő.
Pingala Nádi (jobboldal - szimpatikus idegrendszerre hat) helytelen működése féktelen akarást, cselekvést, mániákusságot gerjeszt. Ez a nem létező jövő illúziója. Helyes működése a tiszta vágy mozgásba hozásából ered, valamint Isten akaratának véghezviteléből.
Sushumna Nádi (közép - paraszimpatikus idegrendszerre hat) a spirituális fejlődésért felelős energiapálya. Addig nem mőködhet jól amíg a baloldali vagy a jobboldali energiapályát használja valaki túlsúlyban, és a múltba merül vagy a jövőt tervezi egyfolytában. Helyes működése megadja az egyensúlyt és a jelenérzetet, a lélekjelenlétet, az éberséget.

Minden cselekvés, akarás, félelemérzet, melankólia és még a napjainkban gyakran emlegetett aktív kikapcsolódás is a szimpatikus idegrendszert veszik igénybe, ami energiaveszteséggel jár. Ami pedig feltöltő, nyugtató jelleggel bír az nem más, mint a mély alvás, a meditáció (gondolatnélküli tudatosság) és a megfelelő imádkozás, melyek a paraszimpatikus idegrendszerre hatnak. Rövid ideig, tudatosan vagy nem tudatosan, a művészet is hathat a paraszimpatikus idegrendszerre, ez akkor történik meg, amikor egy felemelő alkotást (zenedarab, szobor, festmény vagy egyéb) gondolatmentesen csodálunk, vagy a mű kiváltja a gondolatnélküli, kellemes jelenérzetet.

A sahaj meditációkban a Kundalini energia felemelkedésekor megvilágítja az összes csakrát és energiapályát, helyreálltja az összes személyes tulajdonságot és igyekszik a jelenben tartani. Ez pedig egy élő, lassú folyamat és minden meditáció az egyén átadásától, lelkiállapotától függ, ezért is nevezte Shri Mataji spontánnak (sahaj). A csakrák, az energiacsatornák és a Kundalini energia alkotják a finomrendszer főbb részeit.

sahaja jóga meditáció a természetben, belső béke

Vagyis "az energia kölcsönható, vagy változást létrehozó képesség" definíciója átvitt értelemben ráillik a Kundalini energiára is, az Anyai szeretetre, amely mindenkiben elhelyezkedik, csak az ő felemelkedése által történik meg egy változás, tisztulás a személyiségben, a finomrendszerben, bámilyen külső behatás (pl. szín-, hang-, kristályterápia) nélkül. Ha pedig megvilágítja az agyat és áthalad a kutacson (fejtetőn), akkor a gondolatnélküliségben meg is teremti a kapcsolatot az istenivel, vagy a kozmikus tudattal. Amikor ez megtörténik, akkor a testet áthatja egy kellemes bizsergés (vibrációk), vagy hűvös "szellő", ez már egy nagyon finom energia fajta.

A spirituális energia egy tulajdonságon kívül megnevezhet egy képességet is, amit normális, hétköznapi életünkben nem érhetünk el valamilyen spirituális irányzat gyakorlása nélkül. Itt lép színre a holisztikus gyógyítás, az auralátás, a gondolatolvasás, szellemidézés meg egyéb ilyen jellegű "finomság" (zsákutca), melyeknek tárgyalását inkább mellőzném.

Megfigyelések és mérések azt igazolják, hogy a harcművészetben a chi (ki, életerő) emelkedését a gerincoszlop mentén a testben egy hőáramlat követi, hő termelődik, vagyis igazolható létezése, jobban fogalmazva a hatása. A kínai (és más) harcművészetekben a chi irányítására nagy hangsúlyt fektetnek, mellyel nagyobb erőt tudnak kifejteni, mint egyszerűen az izmok használatával. Sahaj meditációktól eltérően különböző fizikai, légzési és koncentrációs gyakorlatokat végeznek a belső chi kifejlesztésére illetve irányítására, az irányítás viszont már nem spontán, hanem bevonja az elme passzív beavatkozását, mely a szimpatikus idegrendszert veszi igénybe.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete