(az 1. rész folytatása)

Még mielőtt belemennénk a spirituális energiákba, lássunk csak néhány információt az idegrendszer alkotóelemeiből.

Anatómia
"Gerincvelői idegeknek pedig azokat az idegeket hívjuk, amelyek a gerincvelőt kötik össze a test egyéb részeivel. Az agy a test legnagyobb részével a gerincvelői idegeken keresztül kommunikál. 31 pár gerincvelői idegünk a gerincvelő hosszában kis távolságokban követi egymást. Miután kiléptek a gerincvelőből, néhány ideg öszszefonódik, fonatokat képeznek, ezeket nevezzük plexusoknak. A plexusban a különböző gerincvelői idegekből származó rostok úgy csoportosulnak, hogy az egy bizonyos területet ellátó rostok mind egy perifériás idegbe kerüljenek." (forrás: DrInfo)

Legfontosabb idegfonatok a következők: keresztcsonti idegfonat (sacral plexus), hasi aorta idegfonat (lumbar plexus), napfonat (solar plexus), szív idegfonat (cardiac plexus), nyaki idegfonat (cervical plexus).

"A vegetatív idegrendszer két részből a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerből áll.
A szimpatikus idegrendszer meggyorsítja a vérkeringést és csökkenti a zsigerek működését, ezzel növelve a szervezetnek a menekülésre, védekezésre, támadásra való készségét.
A paraszimpatikus idegrendszer működése előmozdítja azokat a folyamatokat, amelyek a szervezet felfrissüléséhez, regenerálódásához szükségesek." (forrás: Éldtúl blog)


anatómia, idegrendszer
Spirituális energia
"A spirituális energia a bioenergiának az a formája, amely az ember testét Istennel vagy a Kozmikus Tudattal való lel­ki egyesüléskor hatja át." - így fogalmaz a Kristályakadémia. Rövid, tömör, kicsikét furcsának hangzik, ígyhát megpróbálom saját szavaimmal és tapasztalatommal körbeírni a fogalmat.
Személyes vélemény és "laikus" magyarázat következik.

Mivel a spiritualitásban (vallások, ezotéria stb.) sok olyan dologról van szó, amit vagy nem tudnak alátámasztani logikus, racionális érvekkel és a fentebb említett fizika határain túllépnek (pl. gyógyítások, vizen járás), valamint képtelenek bizonyos folyamatokat, jelenségeket klasszikus eszközökkel, mérésekkel bizonyítani, ezért könnyebb bevezetni ebbe az irányzatba misztikus fogalmakat, csodákat, különféle energiákat és megnevezéseket. Emiatt és jónéhány csaló miatt elég ködössé vált az egész spiritualitás fogalma. Ez alól nem képeznek kivételt sem a szekták, sem a különböző "iskolák", sem pedig az elfogadott nagy világvallások.

Ezen energia fogalmát inkább az érzésekkel, személyes tulajdonságokkal tudnám jobban leírni, jobban magyarázni, úgy érzem több köze van a pszichológiához (szemlélyiségismerethez) és az anatómiához, mint kimondottan a fizikához. Ellenben minden belső folyamatnak, pszichológiai megnyilvánulásnak megfelel egy-egy kémiai reakció a szervezetben, mely egy fizikai kölcsönhatás eredménye.

Születésünktől fogva, életünkön keresztül bizonyos helyzetek különféle reakciót, belső folyamatot váltanak ki bennünk, mint amilyen a meglepődés, mérgelődés, szeretet, kedvesség vagy gorombaság. Ezen folyamatok mind kémiai és fizikai reakcióval járnak, melyek lehetnek kedvezőek (jóleső, kellemes érzés) vagy kedvezőtlenek (rosszul eső érzés, stresszel járó szorongás) úgy saját magunkra nézve mint a környezetünkre. Természetesen minden ingert (impulzust) az idegpályák az agynak közvetítik és az dolgozza fel őket, ilyen módon az agy minden szervvel kapcsolatban áll. Ami viszont elég fontos az az, hogy a kellemes érzések ellágyítják az agyat, kedvező kémiai folyamatok játszódnak le a szervezetben, míg a szorongás, feszültség, fájdalom befeszítik az agyat és sok más izmot és szervet (pl. gyomor, szemek), melynek folyamán kedvezőtlen kémiai (lánc)reakciók zajlanak le, hosszabb távon pedig betegségeket szülhetnek.

befejező rész következik..


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete