/ hozd egyensúlyba magad /


Ha túl vagy pörögve, lassulj le egy kicsit, élvezd az életet. Hagyd a másikat is szóhoz jutni, érvényesülni. De ha passzív vagy és letargikus, ne várd el azt, hogy a környezeted könyörüljön rajtad és segítsen ha kell ha nem, állj talpra te magad!

eberseg.blogspot.com - sebesség pánik - ki irányít

Amennyiben vezettél már autót jól tudhatod, hogy ha az autó sebességben van és a gázpedálra lépsz akkor gyorsulni kezd, ha pedig a fékre, akkor lassulni. Esetleg emlékszel még arra az időre amikor tanuló voltál? Az elején nem ment olyan könnyen a váltás, néha a lábad is összeakadt és volt amikor fék helyett a gázra tapostál vagy a gáz helyett a fékre... és elkezdtél pánikolni.

A két energia

eberseg.blogspot.com - egyensúlyban
No de képzeld el mi van akkor ha azt mondom, hogy a hétköznapi életben is hasonló a helyzet és te csak az autó szerepét játszod el miközben más a sofőr?

Vagyis valahogy nem te szabod meg azt hogy jókedved legyen vagy sem, nem te döntöd el hogy épp mérgelődj vagy csak örülj, nem te döntöd el hogy épp panaszkodva beszélj vagy lelkesítve.. hanem valami egyéb. Foghatod ezt a környezetedre, az anyagi vagy családi helyzetedre, vagy bármi egyébre.

Ám mi van akkor ha mégsem feltétlenül a külső tényezők alakítják az életed, vagy a döntéseidet? Azt például hogy hogyan viszonyulj kényesebb helyzetekhez, sorban álláshoz, vagy épp a rohanáshoz időszűkében.

Ha fürkészted már a finomrendszert, bizonyára láttad már, hogy 3 fő energiacsatornával vagyunk felruházva, ebből az oldalsó kettő szélsőségekhez vezet.

Tehetetlenség

Az ida nádin, a baloldali energiacsatornán áramlik a yin energia, melyre a tamo gúna, a tehetetlenség hajlama a jellemző (nőies jelleg). Ez olyan, mint az autóban a fék, megállásra kényszerít. Ám ha ez beragad, akkor kezdődik a sírás-rívás, hisz elkap a kedvtelenség, a letargia, a passzív beletörődés a dolgokba. Bizonyára ismered ezt a mondást: "biztos így kell lennie" vagy "ennek biztos meg kellett történnie".
Ha ebbe bekerülsz vagy bekerültél már akkor biztos tudod, hogy ebben az állapotban még a kisujjadat sem szeretnéd megmozdítani, egy lépést nem tennél meg azért, hogy belőle kikerülj. Nagyon jól elvagy az idillikus múltbeli álomképekkel az érzelmek világában. Pedig ekkor az egyik legfontosabb dolog az lenne, hogy lefoglald magad, tudatosan cselekedj és kilépj a múlt karmaiból.

Aktivitás

A pingala nádin, a jobboldali energiacsatornán áramlik a yang energia, melyre a rajo gúna, a mozgás, az aktivitás hajlama jellemző (férfias jelleg). Hasonlatos az autóban levő gázpedálra, mely felgyorsít, felpörget. Ám ha ez ragad be, akkor olyannyira felpörögsz, hogy észre sem veszed magadon azt, hogy kisistent játszasz. Ez egy felettes állapot, melyben te tudsz mindenkinél jobban mindent, mindenre van válaszod, sőt, a legjobb válaszod, hisz más mindenki téved rajtrad kívül. A többiek csak eszközök a te kezedben és elismerést vársz tőlük. A legfontosabb a jövőbeli események megtervezése és kivitelezése, a precíz lépések betartása, a racionális elme tökélyre csiszolása.
Hahó, van egy érzelmi oldalad is, gyere vissza a jelenbe.

Videó

A következő videóban ismét a masszázsszékből jelentezem, melyben egy rövid betekintést nyújtok e két energiacsatornába, a napos illetve az árnyékos oldalba, a pörgésbe illetve a tunyaságba. Ezt egy meditatív energiagyakorlattal fűszereztem, mellyel egyensúlyba hozhatod a belső energiáidat.
Többek közt ezt is Shri Mataji hagyta ránk.




ui: mindezt élőben, csoportosan a II. góbémeditációs táborban gyakoroljuk, iratkozz fel s gyere!



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

2 megjegyzés:

  1. Nekem ez a videó nagyon tetszett,ugyanis ezeket a dolgokat ne ismertem a két energiáról.Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erzsébet, örvendek, hogy hasznosnak találtad a videót és hogy segíthettem rávilágítani a két energia lényegére.

      Törlés

 
Lábléc nézete