/ szélmalom, tulipán, fapapucs, sajt, fű, szél /


4 nap a szeles Németalföldön, csoportos buszos tavaszi csillagtúrán a Főnix-szel.


Urk

Erről a kikötővárosról olvashattál már az előző bejegyzésben:
> az urki lámpa csodája

Timi - Keukenhof
Keukenhof

Ez a leghíresebb holland tulipánpark és virágpark is egyben. Itt aztán bódultunk a szín-, fény-, illatáradatban. Sokat nem lehet mondani róla, ezt látni, érezni, fényképezni kell.

Kinderdijk

Kis falu, mely jellegzetes szélmalomhálózatáról híres. A település egy polderen fekszik, a szélmalmoknak pedig nem őrlő szerepük volt, hanem vízszabályozásra használták. Mivel a terület nagy része tengerszint alatt van, ezért olyan csatornarendszereket építettek ki, melyek fokozatosan elérték a tengerszintet. Egyik csatornából emelték át a vizet a másikba, mélyebb szintről a magasabb szintre ahhoz, hogy a felesleges vizet visszatérítsék a tengerbe.

giethorn
Giethorn

Egyedi falu, melyet egy teljes csatornahálózat sző be. Főleg motorcsónakkal és biciklivel közlekednek az emberek. Mi is körbecsónakáztuk.

Utrecht

Annyi maradt meg bennem, hogy egy középkori templomot, mármint a dómot egy hatalmas vihar romba döntötte, mely évtizedekig úgy maradt. Jobbanmondva a hajórész hullott darabjaira. Végül a város vezetősége úgy döntött, hogy nem építik újra, így a templomból 2 különálló rész maradt fenn.
A kerékpárosokra ajánlatos vigyázni, egy rossz lépés és máris jön a bók: "Idiot!"

Amsterdam

Erre a városra is a csatornahálózat jellemző. Kikötőváros is egyben, az évszázadok alatt hevesen ki volt téve az áradásoknak. Ezért a magas, keskeny, több szintes házak padlását használták raktárnak, nem mint mifelénk a pincét :-)
A Van Gogh múzeum nagyszerű, érdemes megtekinteni, jegyet viszont interneten foglalj, ha be akarsz jutni időben.
A piroslámpás negyedbe is elvitt bennünket a csoportvezető, hát ez a része a városnak tényleg a prostitúció és a könnyű drogok otthona. Eléggé látszik egy-egy járókelő tekintetén a fű kierőszakolt nyugalma.
Vigyázat a biciklisekkel!

Rotterdam

Inkább csak a magas épületeit tekintettük meg a buszból, de a magasba szálltunk az EuroMast segítségével, mely egy teljes panorámaképet biztosított az egész városról.
Vigyázat a biciklisekkel!

Edam és Gouda

EdamSok tehenet nem láttunk útközben, de Gouda és Edam városai a sajtjairól híresek. Ilyen-olyan sajtok, kevésbé érleltek, több hónapig érleltek, fűszerezettek stb.. Én nagyon kedveltem ezeket, a sajtból vásároltunk is néhányat. De mielőtt irigykednél, elárulom, hogy kb. a trappista vagy a tilsit ízvilágára hasonlít. Ám ha már ott voltunk... nem hagyhattuk ki.
Vigyázat a biciklisekkel!

Delft

A vársoházát és az újtemplomot tekintettük meg. Sokat nem tudok hozzáfűzni, egyre kevesebb információt tudtam már megjegyezni :-) A porcelánjáról híres.
Vigyázat a biciklisekkel!

Eindhoven 

Phillips múzeum. Végigkísér a Phillips cég történetén, a világítástechnikától a rádió-tévén át a CT-ig.

Csoportkép Hágában

A Binnenhof-ot tekintettük meg, itt készült az alábbi csoportkép is.

holland kirándulás csoportkép - Hága, 2014

Végezetül pedig Tippek Hollandiához:

  • haladj a járda szélén, vigyázz a kerékpárosokra, mert nagy sebességgel haladnak és akár beléd is mennek
  • öltözz rétegesen 
  • legyen szélkabátod és esőkabátod (esernyőd, cserecipőd)
  • fényképezz óvatosan (bicikliveszély)
  • vásárolj tulipánhagymát, sajtot és vigyél haza magaddal egy adag jókedvet




Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete