/ Házi kenyérsütés /


házikenyér
Amikor Timivel összeházasodtunk ajándékba kaptunk egy kenyérsütőgépet. Kellett néhány próbálkozás és tanácskérés a jártasabbaktól, amíg a recepteskönyv kenyértípusaiból sikerült kivitelezni legalább egyet.

Az otthoni kenyérsütésben azt az előnyt látom, hogy tudom milyen lisztből készül, nem kerül bele térfogatnövelő és mi több kedvünk szerint adagolhatunk napraforgómagot, lenmagot stb. Ezáltal egészségesebb kenyeret süthetünk, mint amit a boltból vásárolunk.

Születésnap

nyakmasszázs
December közepén van a szüleim szülinapja, édesapám 14.-én, míg anyukám 15.-én született. Idén pedig elhatároztuk, hogy azon a hétvégén nemcsak hogy összegyűlünk, hanem majd sütünk egy klasszikus házikenyeret a gázkályhában. Mit is mondhatnék, nagyon vártam már az alkalmat.

De mielőtt nekikezdtünk volna a sütésnek, kicsikét elkényeztettem szüleimet egy-egy nyak- és vállmasszázzsal. Általában sokat dolgoznak és görnyednek a fogtechnikus székeikben, ígyhát rájuk fért ennyi.

Kenyér

Elérkeztünk ehhez a ponthoz is! Elő az összetevőket: 
  • 1 kg fehérliszt 
  • 2 dkg teljes kiörlésű liszt 
  • 30 g élesztő 
  • langyos sós víz 
liszt, élesztő
Az élesztőnek készítettünk egy kis vájatot a lisztben a tál egyik szélén, melyben összemorzsoltuk azt, összekevertük egy kis liszttel, majd ráöntöttünk egy kevés sós vizet, és kb. 30 percig hagytuk erjedni. 

felfutott
Ezután kezdődött a gyúrás kb. 20-30 percig, közbe-közbe langyos sós vizet adagolva, amíg egy homogén masszát nem kaptunk. 

kenyérgyúrás - dagasztás
gyúrás
gyúrás vége
Hagytuk kelni fél órát, amíg kétszeresére nőtt a massza. Még egy kicsit gyúrtuk és meghintettük liszttel.

már nagyon ott van
kenyértészta formában
formában
Ezt belehelyeztük egy sütőformába, hagytuk egy keveset tovább kelni, majd a forró kályhába tettük. Kb. 40 percet sült 200 fokon, amíg a teteje meg nem pirult.

Figyelem! A massza ne haladja meg a sütőforma térfogatának felét, mert a kályhában is tovább kel és nő.

sült házikenyér
sült kenyér
Az eredmény látványos, és nagy öröm volt a családban, amikor megvágtuk a meleg kenyeret, a finom íze pedig feldobta a vacsora hangulatát.

szeletelve
Remélem egyszer te is kipróbálod otthon a kenyérsütést, ha még nem tetted volna. Garantálom, hogy jobban értékeled majd, mint az üzletit, hisz egy részed belekerül.


Áldásban, szeretetben és egészségben gazdag boldog új évet kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a blogod, és örülök, hogy te is jártál az enyémben. Most egy darabig lesz olvasnivalóm, az biztos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi a visszajelzést! az olvasást vedd könnyedén, remélem találsz 1-2 érdekességet

      Törlés

 
Lábléc nézete