légzés - lélekA legendák szerint bizonyos harcművész mesterek megjósolták egy gyerek születésekor, hogy majd hányat lélegezhet életében.

Igaz-e vagy sem, ennek eldöntését rád bízom.

Az utóbbi időben járás közben tudatosan figyelem légzésemet, ezáltal is önmagammal foglalkozom, ahelyett hogy a gondolatok, jövőbeli teendők rabolnák el figyelmem. Igen, ez egy fajta nyitott szemes meditáció, mely nem annyira mély, mint a csukott szemes, viszont elvihet mélyebb meditációs állapotokba!

Légzésformák a mozgásban:
  • 4/4

    4 lépés belégzés, 4 lépés kilégzés - váltakozva, avagy 4/4, de nem 2/2!
    Ajánlanám dombmászásnál, szaladásnál, vagy amikor aktívabbak vagyunk. Szívbetegek viszont ezt ne végezzék!

    mozgás
    A szív hevesebben kezd el verni, és valószínű úgy érezzük majd, hogy nem bírjuk tovább. Ez a saját korlátunk elérése, amit lehet feszegetni, és ha ügyesek vagyunk egy olyan állapotba léphetünk be, melyben teljesen megszűnik a fáradtság, elérhetjük az áramlást, a flow-t.
    Nekem már sikerült: ez az aktivitás eleinte felpörgeti a jobboldalt, ekkor figyelni kell a Mooladhara csakrát, azt lágyítani minden lélegzetvétellel és már nem számolni a lépteket, csak magára a folyamatra figyelni, a mozgásra és a finomrendszerre. Ekkor a figyelem teljesen átmegy a jobboldali energiacsatornáról a középső csatornára, valamint a légzés érzete is ezen történik.

  • 4/4/4/4

    4 lépés belégzés, 4 lépés légzetvisszafojtás, 4 lépés kilégzés, 4 lépés légzetvisszafojtás, vagyis 4/4/4/4
    Ezt nyugodtabb járásnál lehet alkalmazni, amikor nem sietünk sehova. Van idő a természetet vagy a környezetet figyelni, szemlélődni. A kinti és a belső világ könnyen egyesülhet.

  3 ok, amiért megéri kipróbálnod és alkalmaznod

  1. Elsajátítás után kevésbé fárad a szervezeted menés közben. Az elején valóban kínos lehet, de ne add fel, a testet lehet edzetni. Ki az úr, a test vagy a lélek?
  2. Hidegekben ajánlatos kevesebbet lélegezni. Télen a mínusz fokokban akár gyógyír lehet!
  3. És ha a légzésről szóló legenda mégis igaz lenne? :-)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete