Ebben a bejegyzésben permakultúrás design-ról lesz szó. Hogy miért ésszerűbb a permakultúra elemeit használni, esetleg permakultúrás tapasztalattal rendelkező tanárok véleményét kikérni, az a következőkben kiderül. Minden esetre ha telkünk, netán tanyánk van, jobb néhány dolgot átgondolni a legelején, mintsem utólag vakarni a fejünket néhány elrontott dolog miatt.
permakultúra - obredim tervezés

Kezdetben jó megjegyezni a következőket:
  • semmi sem terem örökké
  • az élet fenntartásához a következő elemek körforgása nélkülözhetetlen: C, O, N, S, P
  • egy faj kihalásának valószínűsége akkor a legnagyobb, amikor a populáció sűrüsége jellegzetesen nagy vagy túlságosan alacsony
  • a jelenleg létező életformák és fennmaradásuk a jövőt illetően az együttműködéstől függ és nem a versengéstől

OBREDIM : Tervezési minta

O - observation - megfigyelés
Optimális esetben felöleli a 4 évszakot, melyekben a következőkre figyelünk: fekvés, víz, szél, föld, klíma, mikroklíma, fagypont, növények, emelkedők, kulcspontok, kulcsvonalak, betegségek, emberek.

Megfigyelés típusok:
  1. méréses megfigyelés (talaj, víz PH értéke stb)
  2. érzéki megfigyelés (megérzéseinkre és érzékszerveinkre hagyatkozunk: látás, szaglás, hallás)
  3. előítéletektől mentes megfigyelés (gyerekként figyelj)
  4. tematikus megfigyelés (járd körbe többször a telket mindig más-más elemet vizsgálva)
B - boundaries - határok
Figyeljünk a természetes és mesterséges élekre, formákra. Az éleken legalább 2 különböző természeti elem találkozását értjük, ahol a biodiverzitás megnő (pl. erdőszél, tavak és patakok partjai) vagy lecsökken (szakadék). Legyünk tisztában saját magunk és a környezetünk határaival is (pl. pénz, idő, táplálkozás).
Tanács: nagyon meredek emelkedőre (>18 fok) csak fákat ültessünk.

R - resources - erőforrások
Napfény, víz, ivóvíz, patak, folyó, szél, elektromos áram, biodiverzitás, zöldségek, gyümölcsök, helyi termelés, szociális erőforrások (szakképzettség, árucsere, szomszédok), információk. Miből mikor mennyi van, illetve mennyire lesz szükség.

E - evaluation - kiértékelés
Ahol megtörik az összhang egyensúlyt kell teremteni. Érdemes feltérképezni a szükségletek alapján a hiányosságokat és a többletet. 
Pl. melyik embernek mire van szüksége, milyen képességei vannak, milyen tevékenységben vehet részt, és ezen tevékenységeknek milyen elemekre van szükségük.

Mindmap - "észtérképezés"
Térképezzük fel rendszerünk elemeit (állatok, növények), kössük össze az egyes elemek bemenetelét (szükséglet, befektetés - Input) és kijövetelét (nyereség, melléktermék - Output), ezzel megtudjuk részletesebben mi lehet a többlet illetve a hiány.

Példa:
Elem 1: Méhek
  • Bemenet: kaptár, viasz, cukor, víz, kezelés
  • Kijövet: méz, viasz, pollen, porzás
Elem 2: Gyümölcsös
Elem 1 és Elem 2 kapcsolatban van - a méhek megporozzák a virágokat

D - design - tervezés
Felosztjuk a területet zónákra, megrajzoljuk, leellenőrizzük a rendszer szükségleteit, megpróbáljuk a lehető legjobb kombinációkat kihozni az önfenntartáshoz.

Főbb zónák:
    permakultúra - zónák
  • 0 - főtevékenységek színhelye: ház
  • 1 - a ház közvetlen környezete, naponta több mint kétszer látogatott helyek: zöldséges, gyógynövények, fűszerek, üvegház, tyúkketrec, komposzt, wc
  • 2 - gyümölcsös, kisebb vízgyűjtők, fő termés, szabadon engedett házi állatok (pl. tyúkokat a gyümölcsösbe engedni)
  • 3 - nagyobb víztároló (tavacska), széles körű állattenyésztés, széltörők
  • 4 - tüzelő anyagok (tüzifa stb), legelők
  • 5 - vadon, ez a rész érintetlen marad, fontos a biodiverzitás szempontjából

I - implementation - kivitelezés
Időzítés, stratégiák kialakítása (pénz, hálózatépítés - szervezetek), minőség.

M - maintenance - fenntartás
Meghatározzuk a rendszer hosszú távú szükségleteit. Ami működőképes, azt tovább lehet bővíteni, ami nem, azt nem kell erőltetni. Javasolt jó minőségű eszközöket vásárolni stb.


Rendszer
Amint látható a permakultúrás gazdálkodás egész rendszerként tekinti a természetet, környezetet és a benne lévő elemeket, melyek állandó kapcsolatban vannak egymással, a mi beavatkozásunk peddig annyi, hogy az összhangot megteremtsük és fenntartsuk az elemek között. Ideális esetben pedig olyan környezetet kellene létrehozni, mely önellátó, ehhez viszont több éves megfigyelésre és tapasztalatra van szükség.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete