Sok IT zseni van a világon, viszont kevesen válnak oly híressé mint Bill Gates, Steve Jobs vagy Linus Torvalds. Őket azért emlegetem egy lapon, mivel mindőnk (legalábbis akik olvassák e sorokat) használunk számítógépet, azon pedig egy bizonyos operációs rendszer fut. Az előbb említett személyeknek pedig közük volt úgy a számítógépekhez, mint napjaink legnépszerűbb és leghasználtabb operációs rendszereihez.

Steve Jobs
Eléggé meglepett Steve Jobs távozása. Szerintem a modern információs társadalom egyik legnagyobb úttörője és vezéri egyénisége volt, aki számos új, innovatív ötletettel rukkolt elő méghozzá hiteles módon, bizalmat adva az embereknek. Az egyik híres beszédét megtekintve az tetszett benne, hogy bízott saját magában és az intuíciójában, annak ellenére, hogy a sors nem volt mindig kegyes hozzá.

"Ne vesztegessék arra az időt, hogy valaki más életét élik. Ne hagyják, hogy mások véleményének zaja elnyomja saját, belső hangjukat! És ami a legfontosabb, legyenek bátrak ahhoz, hogy kövessék a szívüket és a megérzésüket!"



Hát kérdem én, hogy zseni volt ő? Vagy épp jókor volt jó helyen? Vagy épp jókor rossz helyen?
Minden esetre mindig tanult a helyzetekből és később kamatoztatta tapasztalatait. 
 
A nevéhez olyan cégnevek kötődnek, mint az Apple, NeXT, Pixar, valamint az Apple híres termékei: Macintosh, MacBook, iPod, iPhone, iPad.

Bill Gates
A Microsoft egykori vezérigazgatója, aki a Windows 95-nek köszönheti hírnevét, több mint 10 éven keresztül volt a világ leggazdagabb embere. 

Bill Gates programozóként kezdte pályafutását, eleinte az MS-DOS-t fejlesztette, majd 1985-ben a Microsoft-tal megjelentették az első Windows-t. Mivel az Apple már 1984-ben kiadta az első Macintosh számítógépet saját grafikus operációs rendszerrel és egérrel, ezért a Windows nem számított nagy dobásnak. Steve Jobs többször hangoztatta, hogy Bill Gates-ék lemásolták az operációs rendszerüket.

Bill viszont tudta, hogy önmagában a Windows nem lesz versenyképes, ezért az újabb verziók kiadásával a Microsoft alkalmazásokat írt rá, ami biztosította a fennmaradást, a Windows 95-tel pedig megnyerte a piacot, hisz minden PC-n futott az oprendszer a Mac-kel ellentétben. 

Ha Linus, akkor Linux.
Linus Torvalds
Linus egyetemi éveiben írta meg a Unix operációs rendszerhez hasonló Linux-ot, aminek első verziója 1991-ben látott napvilágot. A rendszer magját a saját személyi számítógépére írta és nyílt forráskóduvá tette. Nem gondolta volna, hogy ezen lépése több embert fog érdekelni, majd foglalkoztatni.

Az Open Source Software (nyílt forráskódú alkalmazás) iniciatíva napvilágot látott, és ami rendkívül fontos, hogy erre az elvre épülő szabadalmaztatás teljesen ingyenessé teszi az alkalmazás használatát, sőt mi több, a felhasználó kénye kedve szerint megváltoztathatja azt, azzal a feltétellel, hogy továbbra is ingyenesen osztja meg a világgal (nincs business).

Jól hangzik nemde? Viszont kik azok akik ingyen fejlesztenek, ha egyszer nem fizetik? Hát főleg azok, akik hobby-ból programoznak és hisznek az open source elveiben. Elég szűk szegmens, emiatt lett lassabb a Linux fejlődése, az emberek pedig kényelmesen hozzászoktak a Windows-hoz, hisz egyszerűbb, több rá az alkalmazás (a játékokról nem is beszélve), meg aztán kis trükkel ki lehet játszani a licensz díjakat "kalózként ingyenessé téve".

Napjainkban viszont a Linux számos disztribúciója otthoni felhasználásra tökéletes, ingyenes alternatívát biztosít a Windows-hoz képest. Ilyen például az Ubuntu, Linux Mint, Open Suse.

Számomra az Ubuntu bevált és hogy mikre milyen alkalmazásokat használok, az  majd egyszer kiderül.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete