/ A személyiség egyik megközelítése /


Sigmund FreudHa valamilyen szinten érdekel a meditáció, a lélektan vagy csak a spiritualitás, kétségtelen hogy az ego-ba vagy az elme fogalmába már belebotlottál.

Ez a láthatatlan, belső világhoz tartozik függetlenül attól, hogy foglalkozol vele vagy sem. Az emberek személyisége eltér egymástól, sőt mi több a te lélekállapotod is pillanatról pillanatra változhat.

Ezt az ingadozást, mely gyakran kitöréssel, szorongással, feszültséggel jár, a pszichológiában neurózisnak nevezik.

Sigmund Freud volt az első híres pszichológus, a pszichoanalízis megalkotója, aki megpróbált rájönni mi váltja ki a neurózist.

Freud elme modellje

Felállította a saját személyiség modelljét, melyben az elmét feltagolta három részre:
  • tudatos : különféle tapasztalások ébrenléti, éber állapotban  (gondolatok, érzelmek)
  • tudatelőttes : alvás állapota, álmok világa (tudatos és tudattalan közti állapot)
  • tudattalan : az összes tapasztalás (vágy, gondolat, ábránd), amit a tudatos elme háttérbe szorít és nem akar tudomást szerezni róla

A tudatelőttes és a tudattalan együttesen alkotják a tudatalatti elmét.

freud elme modellje - személyiség modell

A személyiséget is három részre tagolta:
  • ego (én) : józan állapotban lévő elme, mely megfontol, gondolkodik, racionális döntéseket hoz, alkalmazkodik
  • id (ösztön-én) : ösztönökre épít, azonnal el akarja érni a célját és a vágyait, nem alkalmazkodik
  • superego (felettes-én) : irányítja az erényességet és lelkiismeretet, feszültséget is kelthet
A személyiség e három részét nagyon jól jelképezi az alábbi ábra, melyben az Id azonnal el akar érni valamit és már követelőzik, míg az Ego inkább megfontoltan átgondolna mindent, előbb megtervezné az eseményeket, miközben a Superego felhívja a figyelmet, hogy az illető dolog nem helyénvaló.

freud - id - ego - superego

A személyiségproblémák forrása Freud szerint abban rejlik, hogy a pszichében ez a három rész nem egyezik meg egymással, képtelenek mindhárman jelen lenni egyidőben, mert céljuk különbőző. Gyakori eset az például, hogy az Ego és a Superego összefognak az Id ellen, és az ösztönös vágyat vagy akarást elfojtják, a tudattalanba tolják. Az pedig onnan idővel a felszínre tör és kiváltja a neurózist.

A pszichoanalízis által az ilyen jellegű akadályokat próbálják feloldani.
Érdemes megjegyezni, hogy Freud az ösztönös érzelmek és vágyak elfojtását, illetve a neurózis okát szexuális eredetűnek tekintette.

Az Én százada

Néhány éve készült egy 4 részes dokumentumfilm, melynek angol címe Century of the Self, magyarul Az Én százada, vagy csak simán Én-század. Az alábbi oldalról az első részt le lehet tölteni, van hozzá felirat is.
http://pirospirula.blogspot.ro/2011/05/en-szazad.html

A lényeg az, hogy az 1920-as években Freud unokaöccse, aki Amerikában élt, tudomást szerzett Freud munkásságáról és kutatásairól. Fel is kereste egy újabb kutatási szándékkal, melynek az volt a célja, hogy valamiként hassanak az emberekre, valamilyen módon irányítsák és manipulálják őket.

Tudva, hogy a tudattalanra kell hatni, Freuddal megpróbáltak ösztönös, materialista és szexuális vágyakat ébreszteni az emberekben, illetve elfolytani egyéb eredetű vágyakat. Számos pszichológiai rendelő nyílt ezekben az években az Egyesült Államokban, melyek a boldogulás felé terelték az embereket, a családokat.

Megjelentek az első reklámok, kezdetét vette a PR szakma, és még a választási kampányokba is besegített ez a kutatás. Tűzvészként terjedt el a freudiánus pszichológia a társadalomban anélkül, hogy tudták volna merre is viszi az emberiséget.

Egy lépést előre

Szerencsésnek mondhatom azt, hogy a nagyok közül nem mindenki fogadta el teljes mértékben ezt a modellt, és biza volt olyan is aki továbbfejlesztette, jobbanmondva felülírta mindezt.
Ezt most nem spirituális mesterekre értem, hanem a nyugati világ más pszichológusaira, akik nem zárták ki az isteni létét saját modelljükből, illetve nem korlátozták le az emberi viselkedés problémáit és a neurózis forrását ösztöni szintre.



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete