Múlt szombaton egy gyönyörű napnak nézhettem elébe, Szászrégenben a Sahaja Jóga közösség régeni, vásárhelyi, kolozsvári és besztercei tagjai megrendezték az Indiai Kulturális Napot. A rendezvény keretén belül az érdeklődők megismerkedhettek az indiai kultúra néhány motívumával képvetítés és mesélés keretén belül, a sahaja jóga meditációval, amit szári bemutató és két klasszikus indiai tánc követett, végül az eseményt egy konferencia zárta, mely a hétköznapi stresszt szemléltette a sahaja jóga szemszögéből.
Ezután mindenki fogyaszthatott indiai teát (csájt), sütit, fűszerezett sós ropit.

Néhány mozgóképet sikerült lencsevégre kapni.
Szó ami szó, a közönség kedélyét főleg a szári bemutató növelte meg, ekkor úgy éreztem az öröm maximálisra nőtt a teremben. És igen, Timi is ott volt a lányok között!


A kathak nevű indiai tánc teljesen más légkört teremtett, nyugati szemnek kicsit furcsának tűnhet. Előadója Anda Albuţiu.


A konferenciát pedig egy marosvásárhelyi orvos, Adi Alecu tartotta, aki szerintem zseniálisan, egyszerűen és humorosan közelítette meg a stressz fogalmát, kialakulását és létét. Mivel román nyelvű volt az előadás, ezért lefordítottam néhány kulcsfontosságú dolgot, amivel érdemes picit foglalkozni, ha nem is, legalább odafigyelni rájuk. Íme első rész.


„A stresszt olyan külső tényezők okozzák, melyek feszültséget keltenek bennünk. Viszont ez nem történhet meg a beleegyezésünk nélkül.”
„Senki sem alacsonyabbrendű a másiknál, csakis akkor, ha elfogadja ezt magáról.”
„Például sokaktól halljuk 'amikor a tévét vagy a híreket nézem, már egyből elfog az idegesség..' Igen, azért fog el, mert elfogadom azt, hogy idegesítenek. Tulajdonképpen ők (média) ezt akarják elérni. Hisz minél ijjedtebbek és minél nagyobb félelemben élnek az emberek, annál könnyebben irányíthatóak. ”
„Nincs más dolgunk a földön, mint elfogadni önmagunkat és örülni mindannak, ami nekünk megadatott. Az hogy 'ki mit vásárol, másnak mije van, holnap mit veszek illetve mit nem veszek, mert már nincs miből', ezekkel nincs értelme foglalkozni és tulajdonképpen semmi közük hozzám (a tiszta lélekhez – az önvalóhoz).”
„Szerintem az agnya chakra az, amely körül a stressz forog, ha képesek vagyunk megbocsátani, mely az egyik legerősebb eszköz, akkor a feszültségek megszűnnek. Rendszeres napi meditációban mindez tudatosul, elég ha a kundalini kapcsolatot teremt az univerzális erővel, a többi működik magától, a csakrák normális működésbe lépnek.”
„Ha a baloldali energiacsatornánk nincs rendben, akkor hajlamosak vagyunk elfogadni, hogy mások felettünk állnak, viszont ha a jobboldali energiacsatornánkkal van gond, akkor mi válhatunk domináló, stresszelő személyekké. A kundalini energia egyensúlyban tartja e két csatornát.”

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete