/ Esőcseppekből tüzet /


szufi festmény
A szufizmus az iszlám vallás misztikus ágazata. Tudomásom szerint az egyetlen befele forduló irányzata.

Kultúrájuk rendkívül színes és változatos. Templomaik magukban hordozzák az iszlám építészet jellegzetességeit, ruházatuk főleg fehéres-krémes színű és gyakran sapkát viselnek. Táncaikban gyakoriak a forgások és úgy tűnik mintha a férfiak is szoknyában lennének. A zenéjük is egyéni, több stílusban adnak elő, az egyik legismertebb viszont a qawwali.



A szufi szentek többsége a misztikus távolkeleten élt, főleg a mai Irán, Pakisztán és India területein.

Az irányzat lényege az istenivel, a mindenséggel való egyesülés, illetve ennek elérése. Ezt fejezik ki festményeikben, táncaikban, verseikben és énekeikben egyaránt. A belső kellemes, isteni extázist. A legismertebb szufi szentek közé tartozik Rumi, Kabir, Bulleh Shah és akár Nusrat Fateh Ali Khan is.

Néhány évvel ezelőtt az egyik jógi ismerősömnél hallottam egy élő meditatív koncertalbumot, melyre nagyon felfigyeltem. Ő sem tudta kik a zenészek, vagy milyen a zenei felállás viszont azt éreztük, hogy egy rendkívüli mélységet sugároz.

Alig 2 hónapja találtam rá az egyik számra a youtube-on, melynek nagyon megörültem. Íme ezennel nem egy qawwali, hanem egy csendesebb meditatív szufi dal.

Kayhan Kalhor & Shujaat Husain Kahn : Ghazal the Rain - Fire



Egy kellemes napot, jó meditációt!

Az igazi szent a nép között járkál, azzal eszik és alszik és a piacon ad és vesz és megnősül és a társalgásban részt vesz - és Istent soha, egy pillanatra sem felejti el.

Ha valamit elvesztettél, ne bánkódj, semmiség. Ha vagyont szereztél, ne örvendj, semmiség.

Az imában az ember saját isteni lényéhez emelkedik.
Az Egység az, ami oszthatatlan és ugyanakkor a legoszthatóbb.

~ Rumi ~


Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete