Hermész - a hírnök - dinamizmus
A napokban ismét figyelmembe került egy olyan szó, melybe régebb többször belebotlottam és kerültem dilemmába lelki fejlődésem során. Ez pedig nem más mint a dinamizmus. 
A világon a spirituális tanítások egy része azt javasolja, hogy ne cselekedj semmit, a másik része pedig cselekvésre késztet az üdvözülés eléréséhez. 

Nos akkor hogy is van ez? Cselekedjek vagy ne cselekedjek? Ez itt a kérdés.

Aktivitás
Bizonyára sokaknak a dinamizmus hallatán az aktivitás jut eszükbe, de ez szerintem csak a felszínesebb elképzelés erről a fogalomról, mivel könnyen része lehet az állandó tenni akarás és pörgés, mely néha fékezhetetlen. Olyan mint a gépszíj, mely csak akkor áll le, ha meglazul vagy elszakad.
Az ilyen állapotban levő emberek feszültséget gerjesztenek maguk körül és rövid idő alatt lefáraszthatják a körülöttük levőket a folytonos tenni akarásukkal, dirigálásukkal és elvárásukkal. Végülis a belső feszültséget vetítik ki másokra és várják az emberek reakcióit, amire aztán legyen mit ismét reagálni, ugyanis ebből él meg az ego. 

Hosszabb távon ám komolyabb egyensúlyvesztés jöhet létre a finomtest jobb oldali energiacsatornájában, mely nem csak szűklátókörűséghez vezet, hanem akár mániákus betegségeket vagy máj-szív rendellenességeket okozhat.
Ilyen esetekben jobb kicsit visszavenni a tempóból.

Dinamizmus
A dinamizmusnak is köze van a mozgáshoz és a cselekvéshez, csak a formája más: hiányzik belőle az elvárás és a feszültség, sőt mi több jelen van a lelkesedés, az öröm és a kívülállás. Itt jön képbe az áramlás (flow) és a nevezetes taoista megfogalmazás is, a cselekvés nélküli cselekedet.

Ilyen állapotokban pedig megszűnik az idő érzete, nincs tempo, bármit lehet tenni szabadon, hisz összhangban van a világmindenséggel avagy az Isteni akarattal - szeretettel.

Hanuman, Ráma és Szíta
Hanuman
Archetípusok
Shri Mataji tanításaiban megemlíti azokat az archetípusokat, melyek felügyelik bennünk a pingala nádit. A legfontosabb közülük Shri Hanuman, a Ramayana című hindu eposz legendás alakja, aki a majomemberek (váranák) vezére és Ráma úr híve. Számos tulajdonságai közé tartozik a bátorság, szeretet, elkötelezettség, öröm és olyan természetfeletti képességekkel rendelkezett mint a repülés, méretöltés, hatalmas erő kifejtése, legyőzhetetlenség. Többször is vállalt hírnöki szerepet.

Gábriel arkangyal
Gábriel
A zsidó, keresztény és iszlám kultúrában megjelenő, hasonló tulajdonságokkal rendelkező archetípust Gábriel arkangyal testesíti meg. Főleg Isten hírnökeként jelenik meg álmokban, látomásokban, édesanyjuknak hírt hoz Keresztelő János és Jézus eljöveteléről. Mohamed prófétának pedig kinyilvánította a Koránt.

A görög mitológiában pedig Hermészként találkozunk vele, kezében a kaduceus, mely akár a kundalini energiát is szimbolizálhatja.


Hanuman Chalisa
Ez egy Hanumanhoz szóló himnusz, meghallgatása kedvező a jobb oldali energiacsatornára. Amennyiben letargikusak lennénk vagy betegség tört ránk bátran hallgassuk meg a dalt akár többször is. Feltöltéshez és üdítéshez ajánlom közben a becsukott szemes elmélyedést, a meditációt.


Egy kellemes kiegészítést az előbbi dalhoz a Kolostoros blogon található Rama Kavach nyújt, ezt itt hallgathatod meg:
Kellemes kikapcsolódást és dinamikus feltöltődést!
Ki az, aki cselekszik és ki az, aki meditál?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete