/ egy holland történet /



Urk (ejsd Örk) egy holland kikötőváros, melynek szeles időjárása Írországra emlékeztetett. A nevét valószínűleg a gyilkos bálnáról, az orkáról kapta.

Az emberek többsége halászattal foglalkozott, ám a holland gátak megépítésével az öböl vize édes lett, így a tengeri halak létszáma megcsappant. A világítótornya (melyeket amúgy is kedvelek) szerepet játszott a világháborúkban.


urki világítótorony

No de Urk egyik kis zugában létezik egy utcalámpa, melyhez egy frappáns történet fűződik.

Egyik este a kocsmából hazaindult egy helybéli, ám észreveszi, hogy a lelkész feléje tart. Mivel nem ért el az utóbbi időben a templomba és szégyent sem akart vallani a lelkész előtt, ezért nekidőlt az utcalámpának és felfele nézve figyelte fényét.

urk - a lámpa csodájaOdaért a lelkész és megkérdezte tőle mit csinál.
Mire a válasz:
- Hát ez nem egy csoda?
- Micsoda? - kérdezte a lelkész.
- Az, hogy innen több tíz kilométerre van a szomszéd város, ahol az áramot termelik és mégis itt világít a lámpa - mondta az ember kissé imbolyogva.
- De, ez valóban egy csoda. De mondok én magának egy nagyobb csodát. A whiskyt a tengeren túl, Skóciában desztillálják, én pedig itt érzem a szagát.


Húsvét másodnapján remélem nem jársz úgy, mint az urki helybéli, inkább kívánunk neked egy kellemes, verőfényes napot és tudatos jelenlétet.


Timi és Áron - egy régi, urki halászhajón



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete