házimozi ajánló 1. rész

Úgy gondoltam készítek egy-két listát olyan figyelemreméltó filmekkel, amelyeknek van valami mélyebb mondanivalójuk, melyek szerintem nem csak az elmére hatnak, mint az átlag, hanem valami mást is megmozgathatnak bennünk.
Íme néhány a nyugati és a keleti világból.


Az utolsó szamuráj (The Last Samurai)
Fantasztikus tájakon játszódik a film, betekintést nyerhetünk egy felelősségtudatos szamuráj életébe, sőt mi több, abba is, miként segíti a küzdelemben a gondolatmentes jelenérzet a harcosokat, valamint mesebelien ábrázolja milyen lehetett a régi japán kultúra, az egyszerű hétköznapi élet, hitviláguk.
Előzetes - angol nyelven




A békés harcos útja (Peaceful Warrior)
Hogyan lesz egy forrófejű fiúból olimpiai bajnok? A kapott leckékből mindenki tanulhat valamit.
Filmrészlet magyarul




Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom)
A természet minden évszakban alakot vált. A mi éveink is telnek, cselekszünk jót, rosszat, nevetünk, sírunk, békések vagyunk vagy nyugtalanok... A film is ugyanezt mutatja be, mégis javarészt az önvaló csendjét sugározza.




ZEN
A megvilágosult Dogen mester életét szemlélteti, aki átvitte a chan buddhizmust (zen) Kínából Japánba. Élete tele volt fordulatokkal, a forradalmiasan új tanítás és életvitel heves ellenállást szított a hagyományos buddhista egyházakban és szektákban. Kitartás, szeretet, béke, élet, halál, indulatok, kívülállás - ezek a szavak jutnak eszembe.
Előzetes japánul (én sem értem a szöveget, de fantasztikus vibrációi vannak :-))

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete