Az idei nyári utazásaink mondhatni elmaradtak, mégis sikerült elcsípnünk egy égető szeptemberi nyárutót Rodoszon. Ebben a hónapban eléggé kopárnak tűnt a sziget javarésze, kiszáradt folyómedrek, perzselő nap, patakocskák csak az árnyékosabb, erdős, sziklás vidékeken folynak. A kecskék szabadon legelésznek sziklákon, útszéleken (autósok figyelem).

Rodosz nyugati partja háborgóbb természetű, a szöfrölőknek kedvezőbb, keleti része pedig csendesebb, lubickolóknak, napozni vágyóknak ajánlottabb. Délen pedig a Prassonissi szigetnél-félszigetnél találkozik nyáron a két áramlat, melyet egy homokos sáv választ el egymástól, télen ez a homokos rész elmerül a tenger alatt.

prassonissiKépek >>itt<<

Látnivalókból akad még bőven, az egyik legszebb talán a Lindoszi fellegvár, régi akropolisz, melyen Athéné szentélye található, elméletileg Athéné előtt Lindosz istennőt imádták, innen ered a város neve is.

akropoliszKépek >>itt<<

Rodosz városa is változatos látnivalókban bővelkedik: óváros, várfalak, kikötő, világítótorony, katolikus templomok, mecsetek, szobrok, Apollón templomának maradványai, régi stadion, Rodini park. Amiről Rodosz híre elterjedt, az a Héliosz istenség szobra, mely egyike a világ hét csodájának. Hogy létezése csak legenda vagy valóság, ez már jó kérdés, mivel a szobornak nyoma nem maradt.

rodoszKépek >>itt<<

Egy zöldebb részt Petaloudes (Pillangók völgye) nyújt, erdő, patakocskák, pillangók, rákok, gyíkok, így szeptemberben különös érzést nyújt a többi kopár látnivalóhoz képest.

Petaloudes (Pillangók völgye) Képek >>itt<<

A legtöbb ősi városmaradvány Kamiroszban található: hősök csarnoka, szószék, házak, Athén és Apollón templomai, kivehető főutca, kút és egyebek.

KamiroszKépek >>itt<<

Monolithos kastélya kimondottan egy sziklára épült a nyugati parton, teoretice innen a legszebb a naplemente, mi ezt nem vártuk meg. A várak és kastélyok falait a középkori lovagok megerősítették, mivel számos csata folyt a keresztények és a muszlimok között.

MonolithosKépek >>itt<<

A Filerimosz hegyen lelhetőek az ősi Ialysszosz vár maradványai, valamint középkori templomok és vármaradványok, és egy nagy kőkereszt, melynek két oldalára ki lehet mászni.

Ialysszosz várKépek >>itt<<

És a Lardosz közelében elterülő üdülőpart, Stafilia Beach, ahol a szállásunk is volt.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete