rabindranath tagore - júliusIdézetek folytatása Tagore Indiai bölcsességek minden napra című válogatott művéből.

Július 9.
A becsvággyal az a probléma, hogy nem hisz igazán a szeretetben. A hatalomban hisz. Az élet üdén csörgedező vizét feladja a siker boráért cserébe.

Július 13.
Rengeteg olyan eszme van, amelyekről nem is tudjuk, hogy megközelíthetetlenek, egyszerűen azért, mert túlságosan megszoktuk őket. Ide tartozik Istenről alkotott elképzelésünk is. Így hát nagy adag szellemi érzékenységre van szükség ahhoz, hogy a szavak érzéketlen felszíne alatt kitapintsuk Isten valóságának pulzusát.

Július 16.
Ha nincs türelmünk kivárni az Istennel való találkozás pillanatait, tudatos közeledési kísérleteink romjaival csupán eltorlaszoljuk az ihletettség útját. Akik a hivatásukká tették, hogy Istent prédikálják, hitvallást prédikálnak. Elveszítik érzéküket aziránt, hogy különbséget tegyenek a kettő között. Így vallásuk nem hoz békét a világra, csupán ellentéteket szít.


Július 30.
Egyszer azt mondtam: "Isten becsül, ha dolgozom, de szeret, amikor dalolok." A megbecsülés jutalom és az ember elvégzett munkáján mérhető. A szeretet azonban felette áll mindenféle jutalomnak, a szeretet mérhetetlen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete