/ Viterbo, non lo so /


Tudtad-e, hogy a természetes állapotodban teljes mértékben egyensúlyban vagy? Nem érzel késztetést sem segédkezésre, sem ellenállásra, csak megőrzöd semlegességed.


intenzív tai chi tábor, viterbo, 2015


A nem tudom ereje

Történt-e meg már veled az, hogy valamilyen általad ismert téma hallatán vagy képesség bemutatásakor azt felelted magadban "ó, hát ezt már tudom", vagy netán "ez uncsi"?
No és olyasmi, hogy azt hitted tudod a választ egy bizonyos kérdésre, ám mégis kiderült utólag, hogy tévedsz?

Ilyen esetekben mintha megszűnne a jelenlét öröme, hisz az elme átveszi az irányítást fölötted és egyből válaszol, reagál, mindent tud, megoszt, kategorizál és kritizál. Ez a vakító tudás, mely ellentéte az őszinte ártatlanságnak. Olyan, mintha az energiaáramlást gátolnád, akárcsak a vízgyűjtő gátak, melyek szabályozzák vagy megszűntetik a folyóvíz természetes folyását.


gát és az energia


Az ártatlanságban egyszerre van jelen a gyermeki kíváncsiság és a nem tudom őszinte beismerése. Ily mágikus pillanatokban a lényed teljesen megnyílik az új, az ismeretlen felé. A válaszokat kérdéseidre szinte intuitívan kapod meg, amelyek nem sima információként lépnek tudatodba, hanem felismerésként.

Ha nincs is kérdésed és valójában jártas vagy az adott témakörökben, az ártatlanság akkor is türelemmel, önbecsüléssel, valamint a másik fél (vagy a többiek) elfogadásával és tiszteletével vértez fel. Így sokkal könnyebben tanulsz, eredményesebb leszel és sokkal befogadóbbá válik egész lényed.

No de mi köze ennek a Tai Chi-hoz?

Kb. az, hogy ha túl erős benned a becsvágy, az akarás, a tudom, az egyből kiérződik a test mozdulataiban is, mert a yang energiát használod.
Ha pedig túlzottan elengeded magad, állandóan segédkezel, alárendeled magad a többieknek, netán nincs kedved semmihez, ez is leolvasható a testedről, hisz ekkor a yin energiát használod.
Egyensúlyban viszont semleges vagy, ártatlan, áttetsző és üres, mint egy fuvola.



 

Napi program

Bevallom, otthon jobban szerettem lustálkodni és reggel 7-8-ig aludni.

A szeminárium idején viszont hajnali 5 előtt keltünk, meditáltunk, majd Tai Chi tánccal üdvözöltük a napkeltét.

Nem voltam teljesen éber, mintha a tudatom még aludt volna tánc közben, vagy mondhatnám azt is, hogy félig-meddig a tudattalanom végezte a mozdulatokat. Napkeltekor a kabócák egyszerre szólaltak meg és töltötték be a teret zenéjükkel.

Reggeli után beindult az élet, a kávé illata mellett elkezdődött a beszélgetés, valamint a tanítás egy formája.

A Tai Chi tánc gyakorlati tanítása inkább néma csendben történt, vagy Ric Lum dúdolászásában. Ekkor ám fegyelem van, a figyelmet és a tudatot igénybe veszi, a hippi módú elszálltságnak nincs sok helye. Még a jelen levő művészeknek, akiknek kifinomultabb az érzékük, is meg kellett tanulniuk fegyelmezetten jelen lenni.

Ezt a délutáni collazione (kajálás) és a szieszta vagy szabad időtöltés követte.

A harmadik program tanulással, ismétléssel vagy különféle energetikai gyakorlatokkal folytatódott, pl. energiakör, toló kezek, meta-terápia.

A napot az esti tánc és a vacsora zárta, kb. este 10 körül.


 

Tai Chi Kávé (Tai Chi Coffee)

Ric Lum a több éves tajcsi oktatása során bevezette a Tai Chi Kávét, mely egy zárt körű megbeszélőkör. Ekkor tárgyalják meg kinek milyen tapasztalatai voltak a leckével kapcsolatban, vagy egy spéci tematikát veséznek ki. Egyszerre csak egy személy beszél, a többiek pedig meghallgatják, így szépen sorjában mindenki szóhoz jut. Olyan, mint a beszélő bot.

Ezt Viterbóban is alkalmaztuk, eleinte döcögősen ment, mert gyakran eltértünk a tematikától, de a végére már elég szépen haladtunk vele.


Idézetek Ric Lumtól

Ne feledjétek, a A Tai Chi Chuan fizikai megnyilvánulása mindig egy optikai csalódás.
A Tai Chi Chuan abszolút hatékonysága az, hogy nincs energiaveszteség, akárcsak egy tökéletes elektromos vezető esetében.
A mi Tai Chi Chuanunk alá kell rendelje magát Lao-Ce taojának. A becsvágyad (jobb oldal) garantálja a kudarcod. A Tai Chiban minden törekvésed visszatér hozzád.
Amíg nem válsz üressé, bármilyen akarás vagy nem akarás, garantálja a kudarcod.


Energiaáramlás

Az energetikai gyakorlatok lényege az volt, hogy tudatosan rávilágítson a test pillanatnyi állapotára. Elég fontos volt tisztában lenni a sahaja jóga alapjaival és Shri Mataji tanításaival, mert a gyakorlatok ezekre épültek.

Sokat segítettek nekem abban, hogy a természetes állapotomat jobban, tudatosabban átéljem nyitott szemmel, mozgás közben. Abban a pillanatban, amikor ez megtörtént, az energiaáramlást spontánnak, akadálymentesnek éreztem, nem épp oly intenzívnek, mint mély meditációkban, de mozgás közben történt. Ez pedig a táncban elengedhetetlen, ha ténylegesen a Paramchaitanyara, a mindent átható isteni energiára bízzuk magunkat. Ez a leglényegesebb pont, itt tér el a Yuan-Chi Tai Chi Chuan a többi Tai Chi irányzattól.

Ezt a spontán áramlást és mozgást főleg akkor éltem át, amikor magam mögött hagytam a technikai tudást (a tudom illúzióját), a törekvést, és egy önmegadásban hagytam a testemet mozogni. Más szavakkal: az univerzum energiája, a tao késztetett a mozgásra, amennyiben megengedtem neki.

Ezt főleg a szeminárium utolsó 2 napjában éltem át a 2 végső csoportos táncban, melyeket Ric Lum szifu vezetett. Többször is azt éreztem, mintha egy, a testemet körülvevő, folyadékban mozognék, mintha annak az áramlatai mozgatnának.
De érzékileg még annál is finomabb volt, mint amikor nyakig bemész a tengerbe és elengedet a testedet, a tenger hullámainak ringatására bízod magad...

 

Szükséges-e a Tai Chi?

Nem tudom.
Sokminden nem szükséges az életben. Hogy számodra mi a fontos vagy mi szükséges, azt csakis Te tudhatod.

Ám én néhány hétre rá, miután elkezdtem a Yuan-Chi Tai Chi Chuant gyakorolni, észrevettem magamban, hogy javul az egyensúlyérzetem és a koordinációs készségem. Más szavakkal, előtte gondjaim voltak ezekkel, melyek finomszinten a gyökércsakrához (muladhara) kötődnek. Mások is jeleztek már hasonló észrevételeket.

Említésre méltó az is, hogy többek között fejleszti az alázatosságot, a tiszteletet, a felelősségtudatot és az önfegyelmet. Ugyanakkor felszínre hozza a lágyságot, és egy belső egyensúlyt is ad, akár mozgás közben. Fokozatosan megalapozza a kívülállást, a lélekjelenlétet és a semlegességet. Nagyjából ezeket tapasztaltam az elmúlt másfél évben, és van egy olyan érzésem, hogy ezek felismerésében rendkívüli szerepet játszik a több éves sahaja jóga meditációs tapasztalatom.


Hogy szükséges-e vagy hasznos-e a Yuan-Chi Tai Chi?
Non lo so... Nem tudom...
Szerinted?




Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete