/ és az időtolvajok /

 

Éberség blog: Michael Ende - Momo és az idő
Eltöprengtél valaha azon, hogy miért kell rohanni? Jobbanmondva mit érsz el azzal, ha állandóan cselekszel valamit, tervezel és mindig egy-két lépéssel előrébb vagy, mint ahogy az normálisan lenne? 

Szokásunkhoz híven a tavalyi évben is a Karácsonyt Udvarhelyt töltöttük. Timi az utóbbi években sok mesés könyvet vásárolt, ezért már meg is szóltam, hogy nincs értelme ilyesmiket gyűjtögetni, van belőle elég. Ám az egyik szekrényből elővett egy eldugott könyvet, melyet Udvarhelyen tartogatott. No lássuk csak mi az már megint.
Michael Ende - Momo. Elkezdtem olvasni és már az első két fejezet nagyon megfogott.

Ez egy felnőtteknek írt mese, mégpedig egy kislányról, Momoról és az időről.
Momo egy hajléktalan kislány, aki a város szélén egy őskori amfiteátrumban lakik, gyerekekkel játszik, mindenki kedveli, mert oly varázslatos tulajdonsággal rendelkezik, ami másokból hiányzik: a hallgatás és a meghallgatás képessége.

Nem volt okos, viszont ezzel a bölcs képességével képes volt kiengesztelni egymásra haragudó embereket, jelenléte ihletet adott másoknak, a gyerekeknek pedig fantáziát a játszáshoz. Minden szépen zajlik, amíg az emberek lassan el nem kezdenek megtébolyulni, sietnek. Mindemellett pedig felbukkannak a szürke urak, az időtolvajok, akik az időtakaréknak dolgoznak.

Az embereknek egyre kevesebb idejük lesz, sőt már nem jut idejük semmire, még a saját gyerekeikre sem! A szürke urak pedig annál többen jelennek meg. Mindez pedig úgy, hogy fel sem tűnik az embereknek! Momo viszont rájön minderre, mert a barátait sorra veszíti el és érzi valami nagyon nincs rendjén... ekkor megjelenik előtte egy barátságos és segítőkész teknősbéka, aki segít neki eljutni...

Mi is végtére az idő?

Kinek van ideje, miért és mire?
Az idő önmagában megfoghatatlan. Mindenki tudja van múlt, jelen, jövő. Az időáramlásra is lehet két szemszögből felfigyelni:
  • előre halad: a múltból a jövőbe
  • visszafele: a jövőből pereg le az idő a múltba
De igazán élni, élvezni, örülni az időnek csakis a jelen pillanatban lehetséges. A MOST-ban, hisz csakis ebben a pillanatban érezheted a szíved dobogását, a lélegzetvételt, magát az életet. És a szeretetet.

Momo erre rájön kalandos útja során, eljut oda, ahonnan az idő kellemesen ered.
De magára az időre Hora mester hívja fel a figyelmét egy rejtvénnyel:
Él egy házban három fiú,
mindegyik más-más formázatú,
de ha meg akarod különböztetni őket,
mindhárom egyformának tetszik előtted.
Az első nincs itt, csak eztán jön haza.
A második sincs itt, már elment valahova.
Csak a harmadik, a legkisebb köztük, van itt,
ha ő nincs, a másik kettő nem létezik.
S úgy van meg a harmadik, akiről szó van,
hogy az első a másodikká változik valóban.
Ha meg akarod nézni, úgy nézheted,
mindig csak egy van, s látszik testvéreinek!
Mondd meg: vajon egy ez a három?
vagy csak kettő? Vagy egy se – válaszod várom!
Gyermekem, hogyha nevüket tudod,
ismersz három hatalmas uralkodót.
Közösen nagy birodalmat urallanak –
ők maguk is az! Benne hasonlatosak.

Azok akik bedőltek a szürke uraknak, időmegtakarítás céljából egyre többet dolgoznak és logikus érvekkel meggyőzik magukat arról, hogy egyre kevesebbet foglalkozzanak saját magukkal, az ismerőseikkel, gyermekeikkel. Ez által elkezdenek fásulni, személytelenekké válnak, mérgesekké, idegesekké és betegekké.
Spirituális szempontból rezgésszintjük alacsony lesz, olyannyira, hogy elveszítik magukat és egy rohanó illúzióban élnek, melyből nincs idejük kimászni.

Nyugodtan figyeld meg magad azokban a pillanatokban, amikor sietsz valamerre, sürgősen el szeretnél valamit intézni, milyen vibrációkat érzel, vagy simán milyen a közérzeted. 
Öröm lakozik benned vagy a féktelen törtetés?
Nyitott a szíved vagy zárt?
Élvezed a pillanatot vagy figyelmeddel 2 lépéssel előrébb jársz a kelleténél?

A szürke urak láthatatlanok, hidegek és fáradtá, rideggé, élettelenné tesznek téged is, ha hagyod magad. Ismered talán az ego játékát?

momo kassiopeia
Momo a mesében fantasztikus kalandokon ment keresztül, érdemes elolvasnod, nagyon tanulságos. De amiről a mese szól, az részben a valóságban is megtörténik. Ezért az éberség, a tudatosság, a belső egyensúly megtalálása nagyon fontos, másképp az illúzió karmai kecsesen hívogatnak.

Timi pedig ezúttal egy tanulságos és szép könyvet vásárolt! Benne a szerző rajzaival.




Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete