/ és az átható lehelet, a Chi /


tao te king
Bizonyára hallottál már a Tao-ról, az Útról. Tudod, a kiegészítő ellentétekről, a Jin-ről és a Jang-ról. De valóban írt Lao-ce ilyesmikről? Szó van a Tao Te King-ben róluk?

Az Út és Erény könyvét a titokzatos és legendás ókori kínai bölcstől, Lao-ce-től származtatják. Sok homály fedte életét, írásos jegyzetek nem maradtak róla fenn, csak egy könyv, melyet Lao-ce-nek tituláltak. Ezt tartják a taoizmus alapkövének. Idővel a cím megváltozott, és immár Lao-ce szerzőként szerepel, a cím pedig a Tao Te King.

Weöres Sándor vagy Tőkei Ferenc?


Magyarul több fordítás is készült róla, de a legnépszerűbb Weöres Sándor verses formája és Tőkei Ferenc prózafordítása. Ezt a kettőt 1 kötetben publikálták, meg lehet vásárolni.

Az utóbbi hetekben átolvastam a prózafordítást, mely személy szerint nekem jobban tetszik, kitér a részletekre és zárójelben szerepelnek az eredeti, kínai kulcsszavak is.

A Tao Te Kingben nem esik szó semmilyen energia fogalomról, maga a Tao viszont egy elvont, nőies jelleget képvisel, mely mozgásban tartja a teremtést, a természetet, a törvényszerűséget és akár a sorsot. Egy olyas valami, ami betölti az űrt és akár átölel dolgokat. Minden teremtés Anyja. Ez az Egy, az Egység.

jin - jang - tao
Ebből lesz a kettő, amikor megjelenik a kettősség, a duális világ. A Jin és a Jang, a nőiesség és a férfiasság, az ellentétek. Ám ezt tartja egyensúlyban a leheletként leírt Chi, ami ebben az esetben úgy érzem a Kundalini.

De minderről nem esik ily módon szó a Weöres Sándor fordításban, viszont a Tőkei Ferencében már igen. És ez csak egy példa. Ha komolyabban szeretnél a témával foglalkozni, akkor inkább a Tőkei változatot ajánlanám, annak ellenére, hogy nem egy laza, verses olvasmány, mint a Weöres Sándoré.

Részlet a Tao-ból, 42.-es fejezet.

Weöres Sándortól


Az út szülte az egyet,
az egy a kettőt,
a kettő a hármat,
a három valamennyi létezőt,
mind tartalmazza a hímet és a t,
s a láthatatlan lehelet egybeolvasztja ezeket.
S e világban megvetik
az önmagát-felemelőt,
az önjelölt királyt, vezetőt.
Nézd valamennyi létezőt:
egyszer gyengül, máskor erősül,
egyszer erősül, máskor gyengül.
Így látják,
én is így látom:
"A zsarnokok nem holtukkal pusztulnak el."
Ez a legfőbb tanításom.


Tőkei Ferenctől


A tao szülte az Egyet, az Egy szülte a kettőt, a kettő szülte a hármat, s a három szülte az összes létezőket (van-vu). Minden létező hátán hordja a jin-t, keblén viseli a jang-ot, s az átható lehelet (csi) teremt összhangot (e két princípium között).
Amitől az emberek legjobban irtóznak, az éppen az "Árva", "Elhagyatott", "Ellátatlan" állapot, s a királyok és fejedelmek (hou vang) mégis így nevezik magukat. Ezért a dolgok (vu) gyakran azáltal növekednek meg, hogy csökkentik őket, s gyakran azáltal csökkennek, hogy növelik őket.
Csak amit mások tanítottak nekem, azt tanítom én is másoknak. Azt az erőszakos embert, aki természetes halált hal, mesteremnek fogom tekinteni.


Erre a teremtésfilozófiára épül a Tai Chi Chuan, és az Egységhez való visszatalálás a célja. Ezt viszont a Sahaja Jóga és a spontán meditáció már akár az első alkalommal megadhatja az őszinte keresőnek. Megtartása pedig egy igazi kihívás.



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete