/ Tiltakozó megmozdulások Európa-szerte /



Verespatak látkép
Nagyon hangzatosnak tűnhet az arany kitermelése Románia Nyugati Havasainak Érchegységében, mégpedig Verespatakon. Néhány hete a kormány megszavazott egy olyan rendeletet, mely hatalmasat lendít a terv beindításán és elméletileg 2016 végén elkezdődhet az arany ciántechnológiás kitermelése és a környékbeliek kilakoltatása. Személy szerint nekem sem a terv, sem a cég nem szimpatikus, és ha voksolni lehetne én ott hagynám a nemesfémeket ahol vannak és inkább a turizmusra, mezőgazdaságra fektetném a hangsúlyt gazdasági téren a vidék fellendítése érdekében.

Lesz aranybánya vagy nem lesz? Ez itt a kérdés.

De lássuk csak mi is a helyzet, mert már nem azon a szinten állunk hogy legyen aranybánya vagy sem. A kormány törvényrendelete ellenállást fejtett ki a civil szférában, amit mostmár a média is kezd felkapni (egyelőre csak az újságok). Tüntetők százai, ezrei jelennek meg különböző városok főterein tiltakozva a törvényrendelet ellen. Augusztus végén Kolozsvár forrongott a Magyar napoktól, most szeptemberben pedig ezen ellenállásos mozgalmaktól fortyog.

rmgc média uralom
Ebben az a jó, hogy eddig csakis az RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) invazív és manipulatív kampányreklámaival volt tele az összes média, a legnagyobb újságok és a TV csatornák is, egy szó sem esvén arról, hogy a háttérben biza mocskos dolgok is zajlottak. Például törvénytelen, engedély nélküli házledózerolások, fiktív igéretek munkahely teremtés terén, a verespataki lakosok megvesztegetése illetve megfenyegetése stb... Marketing és PR terén eszméletlenül jók és minden lehetséges cselt bevetettek már.
Ezek most kezdenek a felszínre kerülni, a népnek kezd felnyílni a szeme és az érem másik oldalát is látják, nemcsak az egyiket.

Munkahely teremtés

Az RMGC egyik húzása a több ezer fős munkahely teremtés. Ez egy olyan országban és főleg bányavidéken, ahol jelentős a munkanélküliség, az emberek nagy részét meg is fogják ilyen jelegű reklámokkal. Ám egy ilyen méretű cég csak néhány évig tudna munkalehetőséget biztosítani, miután a jól működő infrastruktúrát kialakítanák, csakis nehézgépekkel dolgoznának, ami azt jelenti, hogy nem kellenek a bányászok.

Hasonló esetek dokumentálva vannak Latin Amerikában és más fejlődő országban, ahol nagyobb lett a szerencsétlenség bányanyitás után, mint előtte volt. Miért?

Mert addig volt rendes ivóvíz a környéken, ám ahova ciántavat létesítenek, a környék altalajvize, patakjai ciánnal szennyeződnek, illetve mérgező nehézfémektől lesznek terheltek. Ez nemcsak az emberekre veszélyes, hanem az állatokra is, amelyek a patak vizeit fogyasztják. Pl. a tehenek teje is mérgezővé válik.

Verespatak környékén, Rosia Poieni-en létezik már egy zagytározó, mely úgy jött létre, hogy egy falut kitelepítettek és elárasztották iszappal a rézkitermelés miatt. Nem vicc, ezt nézd meg!



Most egy hasonlót akarnak, csak ciántóval.

Hogy miért is ellenzem még a verespataki aranybánya nyitását?

Verespatak tája
Főleg a Földanya tiszteletben tartása miatt. Nem hinném hogy a célba vett 4 hegységet azért hozta volna létre, hogy mi emberek, a helyükön krátereket hozzunk létre, mellé még egy ciános zagytározót is. Gyors, felszíni fejtésről van szó. Az utóbbi 15 évben több zagytározó szakadt ki, így ez sem lenne biztonságos. A kiszakadása több ország folyóit veszélyeztetné (legfőképpen Erdély nyugati, valamint Magyarország keleti részein levőket). A tározóért az RMGC nem vállalna felelősséget, a karbantartása az országot terhelné, melynek "amúgy sincs ilyesmire pénze".

Azok a ködös, korrupt, manipulatív ügyek miatt sem, amelyekkel az RMGC operál.
Amíg lenne és van más környezetbarát, építő jellegű alternatíva, addig azokban kellene gondolkodni. A kivitelezésükben pedig több száz embernek lehetne munkát adni. Például turizmus, mezőgazdaság, biofarmok létrehozása.

A kormányon levők, amikor jelöltették magukat, még a bányaprojektet hevesen bírálták, aztán mindez fordulópontot vett. Gondolom az RMGC (és a kanadai Gabriel Resources) megtöltötte néhány politikus pénztárcáját ennek elérése érdekében.

Az emberek főleg ez utóbbi miatt tűntetnek és a cián-technológiás kitermelés miatt (létezik már ciánmentes eljárás is, csak az költségesebb és lassabb kimenetelű).

Részvétel a tüntetéseken, akár láthatatlanul

Elég sokan vesznek részt a megmozdulásokon, és ennek csak örülni tudok. Fizikailag nem vettem részt egy ilyen rendezvényen sem, valószínű nem is fogok, viszont a figyelmemet az eseményre helyezem. Úgy érzem, hogy jó irányba haladnak e téren a dolgok. Én csakis úgy tudok segíteni az eseményen, ha a saját belső békémet, egyensúlyomat megtartom és a meditatív állapotomat megengedem kiterjedni a környezetemre, beleértve az eseményt is. Innen már a többit az isteni intézi az aktivistákon és akár rajtad keresztül.

tüntetés a Mátyás téren, Kolozsvár

tüntetés a "studház" környékén, Kolozsvár

Egy videót a felvonulásról itt tekinthetsz meg:
http://www.youtube.com/watch?v=fLqxOBlxjWw

Esetleg nézd meg mi a helyzet, már Magyarországon is elkezdődött a tüntetés.

interjú
2 éve készítettem egy interjút Csongorral, a Zöld Erdély Egyesület elnökével, aki részletezi a tényeket és a zöld érveket a beruházás ellen.

>>> Interjú itt: http://eberseg.blogspot.ro/2011/08/verespatak.html

A javaslatom csak ennyi lenne:
meditálj Verespatakért vagy tüntess érte, de
ezt kényelmesen alá is írhatod:
http://www.avaaz.org/ro/save_rosia_montana/?copy

Fogalmam nincs te hogyan vélekedsz minderről, a bányabeinditási tervet jónak látod vagy ellenzed, esetleg miként látnád minderre a megoldást?

 



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete