Múlt hétvégén számomra egy rendkívüli eseménnyel debütált a tavasz, vasárnap elmentünk életünk első méhész kiállítására, Kolozsváron.
Be kell vallanom, az utóbbi időben jóval több méhészeti terméket fogyasztok, mint előtte.
Ide sorolhatnám a különböző ízű mézeket: virágméz, akácméz, hársméz, fenyőméz, napraforgóméz, málnaméz, repceméz. Ezeknek mind egyéni és jellegzetes ízük van. Egyesek édesebbek, mások kevésbé, egyesek világosabbak, mások sötétebbek, egyesek hamar cukrosodnak, mások kevésbé, egyesek hígak, mások vastagabbak. Ezen kívül mindegyik más-más vitamint tartalmaz, de ennyire még nem értek hozzá :-)
A propolisz szerintem kihagyhatatlan a házból! Egészségmegőrzés szempontjából rendkívül hasznos, természetes antibiotikum és immunerősítő! Ezt saját tapasztalatból állítom.
Van alkoholos kivonatú és az alkohol mentes, avagy glikolban oldott propolisz.
Virágpor: na ez a másik termék, melynek fantasztikus hatásai vannak. Vitaminban és fehérjében gazdag barnás sárgás virágporszemek. Az íze nem finom, de mézzel vegyítve már másképp csúszik le a garaton.
A méhpempő az egyik legdrágább méhészeti termék, olyan kincsféle. Ezt is sok betegségre ajánlják, számos vitamint, enzimet tartalmaz, antibakteriális és immunrendszer erősítő. Az ízéért szerintem senki sem rajong.
No de a kiállítás nemcsak ebből állt, hanem mindenféle méhészeti felszerelést, eszközt árultak: ruhát, kaptárakat, méhviaszt, pergetőt, könyveket, spéci üvegeket, füstölőt meg egyebeket. Nekem kimondottan tetszett a felhozatal.
Ezenkívül Timivel megkóstoltunk az egyik kajaárustól egy jellegzetes rétesfélét, melynek hosszú hurkaformája volt, de annyira ízletes, hogy azóta is vissza-vissza gondolok rá: édes túrós, sós túrós, diós... hjajj.
Ha szervezeted bírja a fahéjat és a szekfűszeget, emlékeztetőül itt a torokfertőtlenítő recept:
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése