Pár évvel ezelőtt, amikor Timiéknél voltunk Udvarhelyen, az édesanyja megkínált minket egy-egy kupica fokhagymás citromos lével evés előtt, amitől első alkalomkor igencsak elhúztuk a szánkat. A következő adagokat már elég jól viseltük, néhány nap után pedig valósággal rá lehet kapni.
A fokhagyma hasznosságáról:
- természetes antibiotikum (baktériumellenes)
- gombaellenes
- külsőleg is kiváló a gomba kezelésére (láb- és körömgomba esetén dunsztkötésben vethetjük be)
- vírusölő
- külsőleg szemölcs kezelésére is alkalmas
- értisztító - szabályosan kisepri az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére kiváló
- koleszterincsökkentő
- csökkenti a vérzsír (triglicerid) értékét
- vérnyomás csökkentő hatású (amennyiben a magas vérnyomást az okozza, hogy az erek falán található lerakódások miatt az erek összeszűkülnek)
- immunstimuláló
A citrom gyógyhatásai:
- serkenti az emésztést
- segíti a meghűléses betegségek megelőzését (C-vitamin)
- vértisztító hatású
- puffadásgátló
- baktériumölő
Azt hiszem mostmár elég világos mire is jó a fokhagymás citromos koktél.
Hozzávalók
- 4 citrom
- 3 fej fokhagyma
- 2 liter forrásvíz vagy szűrt víz
- 3 literes edény (üveg vagy kerámia - műanyagot ne használjunk!)
Elkészítése
- a 4 citromot áztassuk 24 órán keresztül szódabikarbónás vízben (leoldja a vegyszereket)
- a fokhagymacikkeket hámozzuk meg, a 4 citromot vágjuk fel (héjastól) majd turmixoljuk össze ezeket
- a pépet tegyük át az edénybe és öntsük föl 2l vízzel
- az edény száját fedjük le egy kendővel és tartsuk a hűtőben 3 napig
- szűrjük át a levet egy tiszta kendőn majd csavaros üvegekben a hűtőben (vagy hűvös helyen) tároljuk
Fogyasztás
- naponta háromszor, éhgyomorra 1/2 dl
- fogyasztás előtt rázzuk fel az üveget
- a kúra tarthat 5 hónapon keresztül 1 hét fogyasztás és 1 hét szünet váltakozásával, ami után tartsunk egy hosszabb szünetet
Erőt, egészséget és jókedvet!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése