Almásmálomi remetelak - BuddhaNyaralásunk kitolódott a szeptemberi hónapra, akárcsak tavaly, viszont a meleg homokos tengerpart helyett belföldet választottuk már az év első felében, amikor fülembe jutott az a hír, hogy a közelben egy permakultúrás tanfolyamot bonyolítanak le. A helyszín az Almásmálom melletti remetelak volt, ezt románból fordítottam, melynek elnevezése Ermitaj Malin. Nincs áram, internet, sem térerő.

Philippe Coupe
Philippe
A helyről annyit érdemes tudni, hogy a belga származású Philippe Coupé és felesége Adriana tartják karban a 8 hektáros telküket Málomtól körülbelül 2 km-re egy legelős-erdős részen. Philippe a 90-es években került Romániába lektorként a Babes-Bolyai egyetemre, ám régi vágya az volt, hogy elvonuljon a társadalomból. Miután lejárt a mandátuma nem tért haza, hanem turizmussal foglalkozott, így került kapcsolatba egy bethleni lovardával, mely szakmai téren újabb lehetőségeket biztosított számára. 2003-ban megismerkedett Adrianaval, majd megházasodtak, 2008-ban megszületett a kislányuk, Andreea. Philippe 2009-től kiköltözött a tanyára és 2010-től a permakultúrás gazdálkodást kezdte el alkalmazni, valamint szamarakat tart (falu)turizmus céljából.

Idén szervezték meg másodjára a Permaculture Design Course-ot (PDC), melyet a francia származású Pascal Depienne oktató tartott két segédjével, a belga Geoffroy Godeau-vel valamint a brit Sam Trousdale-el.
A 30 résztvevő többsége pedig Bukarestből és Kolozsvárról volt.

egy kis játék

Már az első napokban érezhető volt egy kellemes légkör, annak ellenére hogy az emberek többsége nem ismerte egymást. A nap fakultatív jellegű jóga-tornával kezdődött amit reggeli követett, majd elkezdődött a tanfolyam első fele (kb 3 óra). Ezt az ebédszünet váltotta fel, délután pedig folytatódott a tanfolyam második fele, amely előadás vagy csapatépítő jelleggel bírt. Vacsora után besőtétedett, ekkor az emberek egy része beszélgetett egymással, mások lefeküdtek, a fiatalok pedig összegyűltek a tűz köré az indiánsátorba (tepe) zenélni, poénkodni.

A telken jelen pillanatban 3 téglaház, 1 tepe, 1 fára épített félházikó és egy istáló található. Az egyik ház szépen fel van szerelve mosdókkal, angol wc-vel, zuhanyzókkal, ám a 30 személy soknak bizonyult, 3 nap elteltével a víztartályok nagy része kiürült. Ezen majd javítani kell, a vízzel pedig ésszerűbben gazdálkodni. Az újonnan felállított száraz wc-nek pedig nagy hasznát vettük. És hogy mindez még mi mindenre jó, nemsokára kiderül.

Az étkezés is elég alternatív volt, vegetáriánus konyhához kellett szokni, s biza aki lekéste a gongot még kevesebb ételhez jutott. A mosogatáshoz pedig természetes mosogatószert használtunk, melynek mágikus receptjét le fogom írni hamarosan.

A résztvevők szinte minden korosztályt felöleltek, szakmailag is elég változatos skálát fedtünk le: designer, marketinges, programozó, műépítész, manager, szabadúszó, frissen végzett egyetemisták.. De a legtöbbjük értett a természethez, vagy a gazdálkodáshoz.

Eléggé meglepett az emberek nyíltsága, életkedve és főleg az, hogy néhányuknak megvolt már az önmegvalósulása.

Timi több ideje mondogatta nekem, hogy szeretne egy gyümölcsöskertet valahol, ahova csak úgy ki lehetne menni lazulni :-) Na igen ám de ez nem épp úgy megy, hogy megvan a gyümölcsöskert, aztán amikor kedvem van kimegyek, s ha nincs, akkor pedig nem, mit sem törődve az egésszel, hiszen hamar meg lehet unni dolgokat... azonban több választ kaptunk erre a dilemmára, mint gondoltam volna.

Pascal Depienne PDC oktató
Pascal
No de visszatérve a tanfolyamra, hát azt kell mondanom, hogy mindhármójuk tanítási módszere fantasztikus és közvetlen, néha nagyokat nevettünk, néha pedig szájtátva maradtam a hallottaktól, hisz elég sok dolog újdonságként lepett meg és a fantáziámat beindította, gyakran azt éreztem hogy a sahaja jógában megértett dolgok kezdenek kikristályosodni, egy új formát ölteni, amely addig csak fogalomként szunnyadt bennem.

Sam, Pascal, Geoffroy, Andrei

Geoffroy - Kokopelli
Hogy konkrétabban mi a permakultúra és mi mindennel foglalkoztunk, az a következőkben kiderül..

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete