Szolgálati úton: helyzín Varsó.

Néhány napja dolgozom Varsóban, és azt kell mondanom, hogy meglepően kellemes a hangulat errefele. Az emberek segítőkészek, beszédesek, csak érteni kellene a nyelvüket. Angolul inkább csak a fiatalok egy része beszél, néha szükségét vesszük a gesztikulálásnak, főleg ebben a városszéli hotelben, ahol 5-6 szónál ('hi, hello, morning' is köztük van) többet senki nem ért.

Varsó óváros

A fővárosnak elég durva a története, mivel a második világháborúban szinte porig bombázták, a semmiből kellett újjáépíteni. A megmaradt néhány épület képezi az óvárost, a város többi része pedig látszólag ésszerű fejlődésben van, jó a közlekedés és sok a zöld övezet: parkok, kertek, botanikus kertek, állatkert. A Visztula pedig kettőbe szeli a várost.

Visztula
óváros
A hétvégén a belvárosban sétálva meglepetés ért, több szabadtéri rendezvény is folyt párhuzamosan: több napos Chopin Fesztivál a Chopin parkban, jazz koncert az egyik kávézó teraszán, képkiállítás tereken. A legnagyobb sort a Kopernikusz Múzeumnál lehet kivárni, állítólag 3 órába is telik, amíg jegyhez jutnak az emberek. Talán majd legközelebb :-) Számos múzeum közül lehet válogatni, mi csak a Chopin múzeumba mentünk, ez is egy multimédiás múzeum, akárcsak a kölni Csokoládémúzeum. Ezen kívül számos a templom, palota, egyetem, szobor.

Chopin park - szobor
úszó palota - királyi fürdő
Az egyik nap ellátogattam egy sahaja jóga programra, kicsit furcsáltam, hogy azon a napon csak 6-an gyűltünk össze, de a meditáció annál feltöltőbb volt. 

tavirózsa
kövirózsa
Bizonyos szinten a város miatt is, de nem érzem azt a fáradságot és levertséget, mint Kolozsvárt. A munkahelyen ugyanannyit dolgozom, este pedig nem fekszem le korábban, mint otthon szoktam. Tetszik nekem ez a Varsó.

kilátás
Képekhez kattints ~ide~

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete