/ Nyerskonyha /


Figyelem!
Amennyiben meg vagy arról győződve, hogy a táplálkozásod teljes mértékben helyénvaló, kenyér és hús nélkül az életedet el sem tudnád képzelni, akkor ezt a bejegyzést ne olvasd tovább! Ez nem hozzád szól.

hajdinakása  barackkal, banánnal, mentával
Szóval átolvastam, tanulmányoztam Gitta nyers ételekről szóló könyvét, és a következőkre jutottam az irányzattal kapcsolatban (melynek léteznek alirányzatai is).

Előnyök
  • egyszerűség (sütés és főzés kizárva)
  • egészség
  • szépség, természetesség
  • az ízek újbóli felfedezése
Hátrányok
  • anyagiak (kezdetben nagy befektetést igényel, de hosszutávon megéri)
  • a személyiség próbára tétele
  • kitartást igényel

Ízvilág


Az elején nem ízlik annyira egy saláta, ha nincs mellé egy jó karaj, flekken vagy rántott hús. Azért, mert a zsírban sült ételeknek megvan egy olyan intenzív íze, melyhez hozzászokva a természetes ételek, de főleg a zöldségek, elvesztik ízvilágukat.

Ezért a nyerskoszt kipróbálása előtt érdemes 1-2 napos böjtöt tartani, avagy csakis vizet fogyasztani, de abból amennyit bírsz! Ekkor a szervezet egy "sokkot" kap, megtisztul, ami után az ízek érzékelése is megváltozik :-)


Egészség és egyszerűség


saláta, kesudió öntettel
A nyers koszton, amint a neve is adja, nyers ételek fogyasztásáról van szó, hőkezelés nélkül. Egyedüli dolog ami megengedett, az a gyümölcsaszaló használata, melyet max. 43 fokra lehet szabályozni.

A háttérben az enzimek állnak, melyek 43C fok felett elpusztulnak. Az enzimek segítik az anyagcserét, lebontást, erősítik az immunrendszert, gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét.

43 fok alatt pedig a vitaminok is a növényekben maradnak, valamint az ételek megőrzik eredeti ízvilágukat. Ezenkívül a legtöbb nyersen fogyasztott étel lugosító hatással bír!

A könyv írt arról, hogy megnő az életenergiaszint.

Hiszem ha látom.. vagy ha érzem...

És be kell vallanom, hogy néhány hét után, amikor a szervezetem is átállt erre a kosztra, tényleg megnőtt az életenergiám. Kevésbé vagyok fáradékony, jobban bírom az úszást, a mozgást, könnyedebb minden. Az egészségi állapotom is érezhetően javult, egy jó ideje nem találkoztam a háziorvosommal, ami már egy nagyon jó jel, ahhoz képest hogy krónikus homloküreggyulladásban és légcsőhurutban szenvedtem éveken keresztül. Az antibiotikumos recepteket pedig egyáltalán nem hiányolom!

Egy nagyon fontos dolog, amire jó odafigyelni: ezt a táplálkozási módot nem kell erőltetni. Elég annyit fogyasztani belőle, amennyi jólesik, és akár párhuzamosan a hagyományos étrenddel.

Nekem például egyelőre csak reggelim és a vacsorám áll nyers ételből, az ebédem többé-kevésbé hagyományos. De így is élvezem az irányzat előnyeit! Annyit mondhatok, hogy kb. 65-70%-ban fogyasztok nyers ételt, ami elég közel áll a szakik által javasolt minimum 80%-hoz.


Berendezések


A nyerskonyha eszközei: jó kés, jó gyümölcsprés, jó turmixgép, jó aszalógép, hámozó, konyhai robot (aprítógép), kávéörlő, zöldséggyalu és a kihagyhatatlan csíráztatótál.

berendezések a nyers étrendhez


Mitől jó mondjuk egy turmixgép?
Például attól, hogy több lóerővel bír, több mint 5 éves garanciát vállal érte a gyártó, a talapzat és a kancsó csatlakozói (fogaskerekei) fémből vannak.


Jó, jó, de miket lehet enni?

gazpacho
Nagyon sokmindent! És főleg inni!
Facsart levek, turmixok, csírák, levesek, saláták, desszertek, főételek, krékerek... sok recept van, de ehhez olvasd el inkább a könyvet.

Nekünk nincs aszalónk, így egyelőre csak gyümölcs-zöldségleveket, turmixokat, leveseket és salátákat fogyasztunk napi rendszerességgel.
A reggelim teljesen átállt a vajas-sajtos, mézes (és lekváros) kenyérről a turmixokra. Az adag szinte 1 liter. Kenyeret pedig alig fogyasztok.


Turmixok


Timi és a zöldturmix
Ehhez szükséges egy profibb turmixgép (Vitamix, Omniblend...), ami egy jelentős anyagi befektetéssel jár.. de megéri. Hogy miért?

Mert a turmixlé tartalmazza a bedarált gyümölcs és zöldség rostját a gyümölcscentrifugával ellentétben. És sokkal táplálóbb mint a facsart lé. A zöld levelek tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és fehérjével is! Hidd el, nagyon tápláló egy sűrű turmixlé.

Tudod, a spenótfőzeléket nem csípem, de nyersen, beturmixolva fantasztikus.
Például: 2 marék spenót, néhány áztatott datolya, banán, barack, alma, petrezselyemzöld, szűrt víz. Na ennek már íze is van és egy igazi vitaminbomba :-)


Ehhez hasonlókat lehet turmixolni, felhasználva spenótot, salátát, mentát, avokádót, gyömbért, beáztatott olajos magvakat, gyümölcsöket, egyéb zöldségeket, fűszernövényeket.. és a leves is hasonlóan készül, nem kell vizet forralni!


Saláták


Én a mindent bele elvet alkalmazom, ami van otthon az mehet egybe: tök, cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, hagyma, uborka, petrezselyem, és akár csicseriborsó vagy áztatott magvak, csírák... Nagyjából ezekből választok és néha megöntöm kesudióból készült szósszal.

Aszalógéppel lehet krékereket, fasírtokat és egyéb finomságokat készíteni, de ezekről majd akkor, amikor tapasztalatom is lesz bennük. Addig is élvezd a képeket.




Ez már eleve ízig-vérig figyelemerősítő és májkímélő étrend. Ezen kívül javít a közérzeten, életkedvet ad, egészséget, erőt és nem utolsó sorban, mélyíti a meditációs élményeket, finomítja a vibrációs érzékelést.


Jó étvágyat! Avagy ha kedved tartja, jó kísérletezést!




Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

2 megjegyzés:

  1. Éljen a turmixmester! (-:

    Hát ez igazán remek kis videó volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel tölt el a hír, hogy a Kolostorban is csevegnek erről a szerzetesek, és a Nagymesterük is ;-)

      Törlés

 
Lábléc nézete