India önmagában egy nagy látványosság, melyet mindenképp érdemes megtekinteni, régiótól függetlenül.


Fatehpur Szikri



Akkor nem fog tetszeni, ha túlzottan ragaszkodsz a saját szokásaidhoz, a saját kultúrádhoz és az évek során kialakult életfelfogásodhoz. Amennyiben ezeket nem tudod elengedni, nagy valószínűséggel csak szörnyűlködnél és csakis a problémákat vennéd észre lépten-nyomon.
De ha nyitott vagy az újra, érdekelnek más kultúrák, más életfelfogás, életstílus és gondolkodásmód, akkor India egy feledhetetlen élményt nyújt majd számodra, melyet nem csak elmédben fogsz őrizni, hanem a szívedben is.


Az előző részeket az indusok kultúrájáról itt olvashatod:
>>>  1. rész - Imádod vagy utálod
>>>  2. rész - Imádod vagy utálod


Most pedig megemlíteném azokat a helyeket, amelyeket meglátogattunk a csekély egy hét alatt.
Jaipurban az Ámér erőd, Szelek palotája, Jantar Mantar.
Agra felé Fatehpur Szikrí kihalt városa.
Agrában a Vörös Erőd, Taj Mahal, Kis Taj.
Sikandrában Akbar Sah mauzóleuma.
Mathurában Shri Krishna szülőhelyeit.
Delhiben a Qtub Minar, Lótusz templom, Buddhista templom, Lakshmi-Narayan templom, Szikh templom, Raj Ghat, Jama Masjid, Humájun császár síremléke, India kapu, Parlament.
Ezek mind csak száraz felsorolások, és még így sem teljes a lista. Ezekből szeretnék most néhányat, szubiektíven kiemelni.



Jaipur


Ámér (Amber) erőd

Rajasthan leghíresebb erődje, mely a Mavatha tó melletti hegyen helyezkedik el. A gerincen a kínai falhoz hasonló védőfalakat építettek.
A turisták elefántháton is megközelíthetik az erődöt, ez önmagában is egyéni élményt nyújt. Olyan, mint egy lassú, lomha himbálózás előre-hátra.
A falakon belül üres, néma szobák, csarnokok, udvarok várják a turistákat, melyek csendjét az idegenvezetők törik meg különféle történetekkel.

elefántháton ay Ámér erődbe


Jantar Mantar

Itt található a világ legnagyobb napórája, valamint több asztrológiai építmény sorakozik egymás mellett, melyek a csillagok állását szemléltették.
Csillagvizsgálónak is nevezik.

napóra



Diavetítés Jaipurról



Fatehpur Szikrí


Az 1500-as években az egyik legnagyobb mogul uralkodó, Akbar sah építette és a Mogul birodalom fővárosának nyilvánította ki. Évtizedeken át virágzott, majd vízhiány miatt a fővárost áthelyezték Lahore-ba, az emberek pedig elköltöztek. Ezért ragadt rá a szellemváros elnevezés.
Ma már csak néma, vörös homokkőből készült épületek merengenek egymásra. Az egész terület része az UNESCO világörökségnek.

fatehpur szikri


Agra


Taj Mahal és a Kis Taj

A Taj Mahal nem templom, és nem is egy személy volt. Ezt azért írom, mert valaki megkérdezte az idegenvezetőtől: "Ki volt Taj Mahal"?
Ez egy síremlék, melyet a Mogul Birodalom idején építtetett Sah Jahan legkedvesebb feleségének, Mumtaz Mahalnak, aki röviddel a 14.-ik gyerekük megszülése után halt meg. Ezt követően a király teljesen kiborult, a legendák szerint 1 hónap alatt a hollófekete haja teljesen megőszült. 22 éven keresztül több mint 20.000 ember dolgozott a Taj Mahal megépítésén, mely többek között Mumtaz sírhelye lett.
Ez biza ki is merítette a Mogul Birodalom vagyonát.

Taj Mahal


Egyes szakértők szerint a Kis Taj, eredeti nevén az Itmad-ul-Daulah mauzóleuma, építészetileg a Taj Mahal alapjául is szolgált.

Itmad-ul-Daulah mauzóleuma
 


Mathura


Agrából Delhibe tartva megálltunk Mathurában.
Itt található Shri Krishna szülőhelye. 2 helyet tartanak szülőhelyének, melyek egymástól kb. 200 méterre vannak. Mindkét helyen áll 1-1 szentély, de én kellemesebb vibrációkat éreztem a hivatalosan elfogadott helyen, lehet azért, mert ott még indiai zene is szólt.

Diavetítés Fatehpur Szikríről és Agráról



Delhi


Qtub Minar

Az Iszlám győzelme. Ez egy hatalmas, kb. 100 méter magas toronyemlékmű, melyet a mogulok építettek. A Korán szúráinak részletei díszítik.
Itt található a delhi-i vasoszlop is, mely egy 7 méter magas, vastag fémrúd. Szanszkrit feliratot fedeztek fel rajta és érdekessége az, hogy nem rozsdázik. A muszlimok megpróbálták lerombolni, pl. egy ágyúgolyót is belelőttek, ám az oszlop ezt is megúszta.




Lótusz templom

E templom megtekintése fantasztikus látvány és élmény is egyben. Több mint tíz hektár területen fekszik egy gyönyörűen gondozott kertben, melyben az ökológiára nagy hangsúlyt fektetnek.
Maga a tempom egy hatalmas lótuszvirág alakú építmény, 9 fő szirommal, melyeket 9 kis azúrkék színű medence díszít. Indiai szokások szerint a szent helyekre és templomokba csakis mezítláb szabad belépni, ez itt is érvényes. A belépés után pedig szigorúan csendben kell maradni. Nyugodtan lehet imádkozni vagy meditálni. Egy rendszeres meditálónak igazi nyalánkság, ám akik csak imájukat gyorsan elmormolják, azok számára unalmasnak tűnhet a néma csücsülés a márványpadokon.
Az épület az univerzális szemléletmóddal bíró Bahai vallás legismertebb imaháza, így kapui minden vallás számára nyitottak.

Lótusz templom



Lakshmi-Narayan templom

Hozzám ez elég közel állt, több festmény, szobor és faragvány díszítette a belteret, szentélyt kapott benne Lakshmi, Durga, Vishnu, Rama, Ganesha és Hanuman is. Míg a csoportot Vince körbevezette, végre le tudtam ülni néhány percet meditálni. Ez elég ritka alkalom volt az egész kirándulás alatt. A vibrációk pedig meglepően elevenen jelentek meg.

Lakshmi-Narayan templom



Szikh templom

Közösségi élet szempontjából a szikhek egyéni, értékes példát mutatnak.
Mindent fehér márvány burkol, vagy abból készült.



A szikhek Guru Nanak követőiből származnak, ötvözik a hindu és az iszlám vallás elemeit, jellegzetes turbánt és karkötőt hordanak. Ők mind Singh-ek (singh - oroszlán). Egy mondás szerint "minden szikh Singh, de nem minden Singh szikh". Az üzleti életben is jelesek és annak ellenére, hogy némelyikük milliomos, a közösségen belül akár cipőtisztításra is beosztják őket, így gyakorolják az alázatosságot.



A templomban 3 zenész szúfikra jellemző qawwalikat énekelt és az elkerített oltárnál egy főpap rendezgetett valami iratokat. Nagyon megfogott a légkör emelkedettsége, szívesen eltöltöttem volna bent még legalább egy fél órát.



Szokásaikhoz tartozik a közös étkezés, és betekintést nyerhettünk a konyhájukba. Több tucat ember dolgozott, gyúrták a tésztákat, sütötték a lepényeket, hatalmas üstökben a zöldségeket főzték. Ekkora pezsgést egyéb szent helyen nem láttam. Rendkívül dinamikusak és élettel teltek.





Diavetítés Delhiről



Ha Indiából ennyi nem elég számodra, nézz szét Timi blogján is. Ő más szemszögből világítja meg a dolgokat.

http://szelyestimi.blogspot.ro/2015/03/ez-mind-india-7-fatehpur-szikri.html
http://szelyestimi.blogspot.ro/2015/02/ez-mind-india-6-utazas-agraba.html
http://szelyestimi.blogspot.ro/2015/02/ez-mind-india-5-jaipur.html




Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete