/ Tai Chi Chuan: a békés harcművészet /


Zhang San-Feng
"A tajcsicsuan v. taijiquan (tai chi chuan, eredeti kínai kiejtéssel tajcsícsüen, vagy magyarosan tajcsicsuan) a kínai harcművészetek úgynevezett belső (nèijiā) iskolái közé tartozó harcművészet, amely a külső iskolákkal (wàijiā) ellentétben nem az izom erejére, hanem a belső erő fejlesztésére, és az ezáltal elért eredményekre helyezi a hangsúlyt. Megközelítő magyar fordítása: Nagy Legvégső Ököl...

A taijiquan minden életkorban művelhető, nem igényel speciális alkati vagy erőnlénti alkalmasságot. Utóbbi azért is fontos, mert egyéb külső harcművészetekhez vagy akár a küzdősportokhoz képest a taijiquant valóban élethosszig lehet gyakorolni. És míg a küzdősportokban egymás legyőzése a cél, a taijiquan gyakorlása során a test, a lélek és a szellem harmóniájának megteremtése és önmagunk fejlesztése a végső cél."

Az utóbbi 2-3 évben fel-feléledt bennem egy régi vágy, mégpedig az, hogy tajcsizzak egy kicsit. Figyeljem saját magam, a saját mozdulataimat és közben maradjak meditatív állapotban. Azt hiszem ez egy kollektív vágy volt, mivel egy Ausztráliában élő kínai származású sahaja jógi kollégám, akit persze nem is ismertem, Tai Chi oktatóként tevékenykedik néhány éve. De nem akármilyen Tai Chi-t tanít, és nem akárhogy.

Ric Lum szifuról van szó, aki a Yuan-Chi Tai Chi Chuan alapítója. Annyit érdemes róla tudni, hogy elkezdett Európában is tanítani, s amint megtudtam, hogy Csehországban egy 1 hetes intenzív szemináriumot tart, azonnal kezdtem is intézkedni annak érdekében, hogy ott lehessek.

tai chi tábor 2013

A tábor sahaja jógik társaságában zajlott, voltak csehek, szlovákok, osztrákok, olaszok és mi Timivel képviseltük Erdélyt - részben a magyarokat, részben a románokat  :-)

No de megvolt a kellemes hangulat, az evések, a nagy röhögések és viccelődések sem hiányoztak. Ezek mellett volt napi szinten kollektív meditáció és 4 tajcsi "gyakorlás".

Öklös vagy tenyeres?

mozgásban
Egyik sem, a Tai Chi-ben mozgás-, illetve lépéssorozatokról van szó, melyeket csoportosan, együtt végzik az emberek, lassan, a vezető ritmusában. Van olyan mozdulat mely öklözésre vagy tenyeresre hasonlít, de itt nincsenek ellenfelek, ezért is nevezték egyesek árnyékboxolásnak.

Ami nagyon megfogott még az első nap, mely elméleti és gyakorlati bevezetés volt az irányzatba, az a módszer, amit Ric alkalmaz. Nagyon lágyan, dúdolászva mutatta be az első mozdulatokat, majd megkért mindenkit, hogy együtt gyakoroljuk a nyitómozdulatot, a karok felemelését becsukott szemmel. Csak ezt gyakoroltuk, már a második ismétlés után a vibrációk elkezdtek megjelenni.

Aztán a karok ismét le, nyugi.. majd szinte maguktól emelkedtek fel ismét. Nagyon érdekes tapasztalat volt.

Szifu Ric Lum
Ezen kívül a két szélső swadisthana csakrát éreztem többször nyílni gyakorlás közben, sőt mi több néhány nap után olyannyira érződött, hogy tényleg intenzív a szeminárium, hogy már gondolkodni is alig tudtam. Kezdett összefolyni minden, az elme valósággal megdermedt, megbénult a vibrációktól. Ilyesmit ritkán tapasztalok, de ismerős volt az állapot, csak nem ilyen hosszú ideig.
Ilyen intenzív vibrációcserékre biza szükség van abban az esetben, ha spirituálisan fejlődni szeretnénk.

Nekem a szifu stílusáról többször is Buci bácsi ugrott be, gyakran amikor mondott vagy elmutogatott valamit, arra kért, hogy vizsgáljuk meg a vibrációkat. És ez volt általában a válasz a különböző kérdésekre is, miután elmondta saját véleményét.

Az Út

tao: yin - yang
A tajcsi filozófiája a Változások könyvére és a Lao-ce mester által hátrahagyott Tao Te King-re épül, az erőfeszítés nélküliségre, a harmóniára. A gyakorlatban viszont a tai chi mozdulatokat is lehet irányítani, kezdetben biztos így van mindennel, ami aztán átalakulhat irányításmentessé. A Yuan-Chi Tai Chi Chuan-ban a szifu ez utóbbira kimondottan felhívta a figyelmet és többször ajánlotta a ráhangolódást a mindent átható erőre, a paramchaitanyara. Járjuk el a paramchaitanya kozmikus táncát. Ezt pedig csak átszellemülve, gondolatmentes tudatosságban, kívülállóan, éberen lehet megtenni.

Ez az irányzat az, ahol a tao és a sahaja jóga aktívan összefut és lényegre tör.

Ezen kívül alkalmaztunk különféle gyakorlatokat, melyek az önátadásra késztettek, a test teljes ellazulására. Ezt inkább ki kell egyszer próbálni, mert így csak olyan lenne, mintha egy meditációs tapasztalatomról írnék :-)

A Chi

Ha már elolvastad a tajcsi jelentését, rájöhettél arra, hogy ez a csi nem csí-t jelent. Avagy a Tai Chi chi-je legvégsőt jelent, míg a kínai nyelvben az energiát is chi-nek jelölik.
A Yuan-Chi viszont már erre az energiára utal, mégpedig a csí forrását jelenti.

De a chi energia elég általános jelentéssel bír. Jelentheti az életerőt is, de a kozmikus energiát is.

Nyugaton inkább a yang chi-t jelenti, ami sahaja jóga terminusokban a jobboldali energicsatornán kering. Ez az "elektromágneses-energia".  A pránanádi, pránajámá, reiki, chi-kung alapértelmezetten ezt az energiát használja.

Ezen kívül létezik még yin chi, ami a baloldali energiacsatornán kering, a shen chi pedig a tiszta lélek energiáját jelenti.


A Tai Chi Chuan eredete

A legendák azt nyilatkozzák, hogy létezett egy taoista szerzetes, aki nem elégedett meg a külső, shaolin harcművészetekkel és a saját belső útját kereste az önmegvalósulás felé. Egyszer álmában megjelent számára Isten és eljárt neki egy táncot. Ebből a látomásból született meg a Tai Chi Chuan, és ekkor vette fel a szerzetes a Zhang San-Feng nevet, melynek jelentése Zhang, a 3 tulajdonság birtoklója. A 3 tulajdonság pedig a 3 fő energiacsatornára utal: vágy, mozgás, fejlődés.

A Tai egyik jelentése nagy, de úgy is értelmezhető, mint a mindent betöltő, mindent átható.


Hogy miben tér el pontosan a Yuan-Chi Tai Chi Chuan a többi Tai Chi irányzattól, az egy következő bejegyzésben kiderül, melyben őmaga Ric Lum szifu fogja mindezt elmesélni egy interjú keretén belül!



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete