/ meditatív mozgás /


El tudnád képzelni a hétköznapi életed olyannak, hogy a mozdulataidban megleld úgy az örömöd mint a nyugalmad? Szeretnéd, hogy a tetteidet kecsesség, figyelmesség hassa át? Vágysz-e ténylegesen arra, hogy a természetes állapotod tudatosan áthasson napközben?


Yuan-Chi Tai Chi - Cabella Ligure - constantbalance.com


A meditáció és a mozgás

Kb. másfél éve ismerkedtem meg a Tajcsi egyik spéci stílusával, a Yuan-Chi Tai Chi Chuannal, melyet az Ausztráliában élő Ric Lum szifu alapított. Külsőleg a Yang család stílusára épít, ám belsőleg, finom szinten áthatja a sahaja jóga hűvös szellője.

Erről 2013-ban 2 bejegyzést is írtam:

2014 januárjában eldöntöttem, hogy tovább folytatom e stílus gyakorlását. Felvettem Ric Lummal a kapcsolatot Skype-on, majd heti 1 órában elkezdtem a továbbtanulást. Azóta már több mint 1 év telt el. Napi rendszerességgel gyakoroltam, kb. 10-20 percet szántam rá. Úgymond beillesztettem egy új szokást a reggeli és esti programomba egyaránt, amit most is betartok.

Voltak érdekes finomszintű tapasztalataim, melyben 1-1 stílus elvégzése közben a finomrendszeremben érdekes változások történtek, mintha egy belső alkímia zajlott volna le. Különböző csakrák nyíltak abban az esetben, ha a figyelmem elég éber volt és a jelen pillanatban szétmált.

A tanuló figyelme, mint ahogy az enyém is, kezdetben a forma elsajátításán van, ám a Yuan-Chi Tai Chi-ban az áramláson van a hangsúly és csak utána a forma tökéletesítésén. Tehát előbb átmegy a tanonc a 108 lépésen (stíluson) úgy, ahogy tud, csak érezze az áramlást. Majd ezután következik a forma tökéletesítése és javítása. A legtöbb Tai Chi irányzat oktatásában ez fordítva történik.

A meditatív állapotokat nem lehet kieröltetni. Gyakran csak a formákat ismételtem, nehogy elfelejtsem egyik hétről a másikra.. ám az újonnan tanult gyakran kiment a fejemből :-)

Aztán csak hagytam, hogy a dolgok történjenek, amit már tudtam, úgy is próbáltam néha gyakorolni, hogy teljesen elengedtem magam. Minden irányítást és irányítási hajlamot feladtam. Csak a vibrációkra és a jelenlétre figyeltem, illetve ezek megtartására. Ekkor a gondolatok a háttérbe kerültek, és megjelent a mozgás öröme. Minden egyes apró mozdulat kecsességet, biztonságot, önfeledtséget hordozott magában. A pszichológiai idő megszűnt létezni a gondolatokkal együtt.

Ebben az állapotban csak a tér létezik, melyben a mozgás (folyama) történik, és ugyanakkor én is része vagyok a térnek. Egy kívülálló tanú állapotként tudnám még leírni, melyet átitat egy kellemes nyugalom és örömérzet. Ezt nevezhetném még áramlásnak.


Kedvcsináló videó

2015 elején készítettünk egy amatőr nemzetközi videót, melyben több ausztrál, egy cseh, egy olasz és egy romániai magyar gyakorló szerepel. Nem tökéletes, de kedvcsinálónak szerintem megteszi :-)

Meditatív mozgás nyáron, télen, ősszel, csoportban, egyedül, komolyan, viccesen, lassan, gyorsan és végül Ric Lum mester is táncol 4 percet.




Gyakorló csoport

Ric Lum javaslatára 2015 márciusában létrehoztam az első kolozsvári gyakorló csoportot, melyet a Hajnal negyedi Permakultúrás közösségi házban tartunk keddenként. Jaj, igen, ez is már egy újabb heti rutin az életemben :-)


Yuan-Chi Tai Chi kolozsvári gyakorló csoport


2 kérdés, csak neked

Végezetül lenne Hozzád két kérdésem, melyeket itt megválaszolhatsz, ám ha már kapod a hírleveleket, csak válaszolj az utolsóra:
  1. Neked milyen újabb pozitív hatást hozott hétköznapjaidba a meditáció, melynek hatására egy régi szokásodat feladtad vagy esetleg egy újjal váltottad azt fel? (legyen ez napi, heti vagy havi szintű)
  2. Érdekelne-e egy intenzív 1 hetes Yuan-Chi Tai Chi tábor a közeljövőben, ha külföldön lenne tartva?
Köszönöm szépen!



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete