/ figyelmen kívül nem hagyhatod /



Az előző bejegyzésben megtudhattad, milyen az indusok időfelfogása, mennyire férnek meg egymás mellett az ellentétek, milyen jellegű vicceket mondanak, mennyire természetes számukra a füllentés és milyen fontos szerepet játszik a család egy hindusztáni életében.

a kicsi Taj


Mivel nem nyertünk betekintést a vidéki életbe, ezért tovább folytatom a nagyvárosi élettel, és a szokásokon keresztül elkalauzollak a hitvilágig is.


Foglalkozás

Él még a mester - tanítvány (inas) viszony, valamint az apa tanítja fiát a mesterségre. Nem iskolákban szerzik a tapasztalatokat, sokszor még iskolákba sem járatják a gyermekeket. Segédként tanulják el a fortélyokat. A fizetés ez alapján is arányos: segéd - mester : 1/3 - 2/3.


Timi - baloldalt a buszsofőr, jobboldalt a segéd


Például a riksások és a sofőrök egy része vidékel lakik, de a városokban dolgoznak, vagy úton vannak és megeshet, hogy csak  2 hetet töltenek egy évben családjukkal. Távolról küldenek pénzt haza.
Elég kevesen tudnak írni-olvasni, de ennek ellenére egészen jól boldogulnak az életben. A pénz számolásához annál jobban értenek. Nagyon jó a nyelvérzékük, az idegen nyelveket hamar megtanulják, természetesen nem mesterfoki szinten, hanem csak annyira, amennyire szükséges.

Az egyetemről általában jól szakképzett emberek kerülnek ki, főleg az orvostudományban és a számítástechnikában jelesek annak ellenére, hogy ez utóbbiban a határidős munkákkal hadilábon állnak.

Nagyon jó üzleti érzékük van, kiváltképp a szikhek jeleskednek ebben. Egy tárgyra sem írják rá az összeget, csak egy kódszám szerepel rajtuk. Általában ránéznek az emberre és mondanak egy árat, tehát minden személyre szabott, ha nem egy hivatalos bevásárlóközpontban vásárolsz.


Jaipur - elefánt szobrocskák



Turista üzletek

Mivel Indiában hatalmas a korrupció, ezért kisebb-nagyobb szálak, partnerségek alakulnak ki cégek között. Az indiai utazási iroda így kötelező módon beiktatott a programunkba 3 üzlet meglátogatását: szőnyegest, márványberakásost és ékszerest.

Jaipur: drágakő csiszoló

Ezekben az üzletekben az a szokás, hogy mindenkit szépen fogadnak. Elmesélik mivel foglalkozik a cég, hogyan készülnek a portékák - a mesterség történetét is megemlíthetik, hány ember dolgozik egy adott tárgyon, mennyi ideig stb...
Ezután mindenkit szépen leültetnek, megkérdezik ki mit fogyaszt: teát, kólát, kávét, rumot.. igen, titokban mindenhol van rum. Aztán kezdődik a show, a termékbemutató. Pl. a szőnyegesnél a szőnyeg mérete, milyen mintázatú, hány szemből készült, milyen anyagból - gyapjúszövet, teveszőr, selyem; a márványberakásnál pedig a berakások száma a mérvadó és nem a tárgy mérete...

Jaipur: indiai szőnyegek


Az árak pedig csillagászati összegeknél kezdődnek, melyekből lehet alkudozni. Az eladók rendkívül rámenősek, és fura módon nagyon sokan vannak (pl. 30 személyre biztos jutott legalább 10), bizonyára részesedésért dolgoznak. Mindegyikük kiszemel magának 1-2 embert, akikre rászállnak és nyomják a dumát. Nem úgy tekintenek rád, mint egy nézelődőre, hanem mint egy potenciális vevőre.


India: márványberakás

Egy idő után nekem már elfogyott a türelmem és szinte kimenekültem az egyik ilyen üzletből :-)


DÍSZES MÁRVÁNYLAPOK - a kólát sem szívja magába




Putri

A szegények sátrakat vernek vagy épp csak egy nagy műanyag ponyvát (fóliát) feszítenek ki fák közé és az alatt laknak. Miután egy kis pénzre tesznek szert, téglákat szereznek be és azokat egymásra helyezik kötőanyag nélkül. A következő lépésben már kötőanyagot is használnak, így újrafalazzák a viskó oldalát. Ez esetben az államnak kötelessége ingyen szolgáltatni az áramot. Tányérantenna kerül fel a házikó falára, TV pedig a szobába. Több család végzi ezt, így alakulnak ki az új lakótelepek, majd negyedek.


sátrak

tányérantenna is van




Étel

Az indiai konyha rendkívül változatos, ízek kavalkádja jellemző rá. Nagyon sok fűszert használnak, ezektől lesz ételük jellegzetes ízű. A curry, kurkuma, kardamom, sáfrány, csípőspaprika, ánizs csak néhány a sok közül.
Az indusok többsége vegetáriánus, fehérjét a sok hüvelyes növényből szerzik: bab, lencse, borsó stb.
Nagyon kevesen használnak asztalt vagy széket, ennek következtében a hátgerincük is jó állapotban van (a nyugatiakhoz képest). Guggolnak vagy törökülésben ülnek a földön.
Az ivóvizük általában fertőzött, turistáknak csak palackozott vizet szabad inniuk.
Ha huzamosabb ideig szeretnél Indiában maradni, akkor kb. 1 hónapot kell szoktatni a szervezetet az indiai körülményekhez, ami gyakori hasmenést eredményez.


Tisztaság

A tisztaság Indiára egyáltalán nem jellemző, sőt, gyakoriak a szeméthegyek, valamint az utcákon, folyópartokon állandó jelleggel ott a szemét.
Ennek ellenére a hindusok átlagban tiszták, minden reggel mosakodnak imádkozás vagy szertartás előtt.
Csak reggel sepregetnek, este nem szabad! Egy régi szokás szerint esti sepregetéssel "kimegy a pénz a házból", ám nincs rá semmilyen magyarázat... mint ahogy sokminden másra sincs. A sepregetés vagy takarítás nem más, mint "szemét átrendezés".



Cigányok

Egy történet szerint Nagy Sándor idején a Rajasztánból származó bandzsara törzs számos, nomád életet élő családja elhagyta Indiát. Megvolt a jellegzetes viseletük, mely eltért a hagyományos indiai kultúrától. Perzsián keresztül haladtak át és a Kaukázuson két részre oszlottak.
Az egyik része északnak ment, ez a nálunk (Románia, Magyarország, Németország stb.) meghonosodott cigányság.
A másik része a Balkán és Egyiptom fele ment, így kerültek Spanyolországba, Franciaországba, Angliába. Ezek neve pedig gypsy, mely az Egypt-re (egyiptomira) utal. Zenéléssel foglalkoztak, élelemmel is ellátták őket, ám megtartották a nomád életmódot. Egyesek a flamenco táncot is nekik tulajdonítják.
A mai napig élnek még India területén is, nem dolgoznak, hanem kéregetnek vagy csórnak.
 

Közlekedés

Nagyobb városok között a vonatot ajánlják. Mi buszoztunk, hisz aránylag közel volt egymáshoz a 3 város, amit látogattunk.
A közlekedés brit rendszer alapján működik, baloldali sávon haladnak előre, a járművek pedig jobbkormányosak. Dugóban megtalálni gyalogost, biciklist, riksást, motorbiciklist, háromkerekű taxist, autót, teherautót, buszt. A 3 sávos utakon kb. 4-5 sáv autó halad egymás mellett, állandóan dudálnak, így jelzik azt, hogy "vigyázz, jövök". Így próbálják elkerülni a bajt, hisz egyéb szabályt nem tartanak be, sokszor a piros jelzőlámpa sem jelenti a megállást a sofőr számára.
Egyesek forgalommal szembe is mennek.


Hitvilág

A babonától a rítusokig mindent el kell képzelni ahhoz, hogy a hinduk széles spektrumú hitvilágát szemléltetni lehessen. A hinduizmus egy kultúrát, egy egész gondolkodásmódot foglal magába, melyet nem kell összetéveszteni egy kialakult, rigid vallásformával.

Sok a megmagyarázatlan szokás, ám ezeken túllépve megvan a saját istentiszteletük, melyet pujának (pudzsa) neveznek. Ezeket kiválasztott istenségeknek tartják, a ceremóniát papok vezetik.
Ezen kívül a tűz játszik még fontos szerepet, 3 fő tűzrítust (havan) különböztetnek meg: az áldozótüzet, a házassági tüzet és a hamvasztótüzet.


Shiva szobor

Annak ellenére, hogy több százezer istenséghez imádkozhatnak, mindenkinek van 1-2 kiválasztott istensége. Első hallásra úgy tűnik, mintha a hinduizmusban a politeizmus uralkodna, ám az istenségekre az Egynek, a Legvégsőnek a különböző megnyilvánulásaiként tekintenek. Egy istenség megnyilvánulhat férfi vagy női jellegben.

Sarasvati

Ismertebb férfi jellegek: Shiva, Vishnu, Brahma, Indra, Agni.
Ismertebb női aspektusok: Parvati, Lakshmi, Sarasvati, Durga, Kali.
Isteni inkarnációk (Isten embert öltött formái): Ráma, Krishna, Buddha, Sita, Radha.


Szent állatok

Az istenségeket gyakran egy hordozóálattal jelenítik meg. Ezért szent pl. a tehén, a bika, az egér, a patkány, a tigris, az elefánt...

Hanuman szobor

 A majmok is szentek, mert ők Hanuman irányításával, Ráma úrnak segítettek legyőzni a démon ellenfelét. Ezt az egyik alapvető indiai eposz, a Ramayana részletezi.

Így ezek az állatok egészen jól viszik, etetik őket. Például olyat is láttunk, hogy friss füvet vagy lucernát vittek az asszonyok a kikötött teheneknek és azt árulták. Többen is vásároltak és ott helyben etették a teheneket.

India : tehenek etetése


A kutyákat és a macskákat megtűrik, de nem tekintik őket szenteknek.
Sőt, ha emberek körében szidalmazásra vagy káromkodásra kerülne a sor, elhangozhat az is: "szüless legközelebb kutyának". A reinkarnáció kétségtelen számukra és kisemmizettnek újraszületni nem a legfelemelőbb dolog.


Spirituális tudományok

India : Lótusz templom
A jógafajták mind Indiából erednek, céljuk pedig az Eggyel való végső egyesülés. Az egyik legelterjedtebb formája a hatha jóga, mely ászanákból áll. Ez az a divatos tornajóga, melynek a célja a fizikai test feletti uralom és a lazítás. A következő fázisban jönne a légzőgyakorlatok elsajátítása, majd a meditáció és végül valamikor az önmegvalósulás megtapasztalása.
Ez a hagyományos jóga folyamata, amit Shri Mataji a feje tetejére állított a Sahaja Jógával.

A jógán kívül a harcművészetek, a térrendezés (vaszati), az alternatív gyógyászat (ayurveda) és az asztrológia őshazája. Ígyhát a Kínában oly divatos kung-fu irányzatok, de még feng-shui alapjai is indiai gyökerekkel rendelkeznek.



India rendkívülien színes és változatos, egy teljesen más világ. Ezért szokták Incredible Indiaként, avagy Hihetetlen Indiaként emlegetni. Jogosan.



Tetszett a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, vagy Like-old, és írj bátran megjegyzést! A hírlevelekre pedig ide kattintva iratkozhatsz fel (rövid, de tanulságos tanulmány üti a markod)...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Lábléc nézete